Asaja alerta que la sequera ha provocat un descens del 50-60% de la producció agrícola

L'organització recorda que el sector "ja arrossega tres anys de precarietat"

Recol·lecció de taronges en una fotografia d'arxiu.

Recol·lecció de taronges en una fotografia d'arxiu. / Diari de Girona

Efe

L'organització agrícola Asaja (Associació Agrària de Joves Agricultors) ha alertat que la sequera ha provocat un descens mitjà entre el 50-60 % de la producció del sector agrícola i ramader de Catalunya del 2023, una pèrdua que puja fins al 80% en algunes zones. "Catalunya és una de les comunitats autònomes més afectades per la sequera. El 2023 ha estat un any per oblidar", ha destacat la presidenta d'Asaja Barcelona, Rosa Pruna. Pruna ha subratllat que al balanç negatiu de l'últim any se suma el fet que "el sector agrícola ja arrossega tres anys de precarietat".

Petició d'una assegurança

L'associació agrària, que ha denunciat que el govern central no ha pagat la pujada de renda per al sector que va prometre i que era de l'11,1%, ha reclamat una assegurança que cobreixi els efectes del canvi climàtic. La portaveu d'Asaja ha instat tant la Generalitat com l'administració central a introduir mesures per ajudar el sector agrícola en els pressupostos del 2024 i que encara estan pendents de negociació.

Una altra de les mesures urgents per garantir la viabilitat del sector agrícola és la garantia de subministrament d'aigua per regar els camps, i Pruna reclama que es pugui fer amb aigua regenerada.