Com deslliurar-se d'una mesa electoral

Les raons per les quals està permès no complir amb l'obligació d'acudir a formar part d'una mesa electoral estan estrictament regulades

Un ciutadà diposita el seu vot en una urna electoral.

Un ciutadà diposita el seu vot en una urna electoral. / AJUNTAMENT DE PAMPLONA

P. T.

Quan es convoquen eleccions, arriba la possibilitat que ens toqui formar part d'una mesa electoral. Encara que és obligatori, en molts casos els triats per a aquesta tasca busquen maneres d'evitar-la, i més tenint en compte que la data dels pròxims comicis, el 23 de juliol, coincideix amb un període en el qual gairebé la meitat dels espanyols està de vacances. Així, i considerant que les eleccions es van convocar el 29 de maig, existeix una bona possibilitat que hi hagi milers de persones cridades a conformar una mesa electoral que ja tinguessin viatges o estades contractades.

No obstant això, més val que tinguin una bona excusa o una justificació convincent: no presentar-se a complir aquesta obligació sense avís previ si som triats està castigat amb pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos. L'article 27.3 de la Llei orgànica de Règim Electoral General (LOREG) delimita amb claredat els supòsits en els quals una persona seleccionada per a formar part d'una mesa electoral està facultada per a no complir amb aquesta funció. Per tant, cal tenir en compte que s'ha de complir un dels criteris enunciats.

Encara que l'última paraula la té la Junta Electoral de Zona, tenir un viatge pot ser considerat una excusa vàlida si es va contractar abans de la convocatòria d'eleccions, es pot demostrar un perjudici econòmic o un trastorn greu per a l'afectat i està garantida la integració plena de la taula a la qual li corresponia acudir. En el cas que la Junta rebutgi la petició, formar part d'una mesa electoral és un dels motius pels quals les agències de viatges contemplen la devolució dels pagaments abonats, fins i tot sense tenir un segur contractat. No és així en altres casos, com per exemple en els viatges amb tren, ja que Renfe no reintegra els bitllets excepte si es va comprar el "Elige", que sí que permet un canvi de data gratuït o una devolució del 70% de l'import. Mentrestant, les aerolínies tenen cadascuna la seva pròpia política sobre aquest tema i algunes, com Vueling, Ibèria o Level, sí que retornaran els diners.

Les cartes que comuniquen als ciutadans que han estat elegits per a formar part d'una mesa electoral van ser repartides l'endemà passat del sorteig, que va tenir lloc a la fi de juny. Des del moment de la seva recepció, els triats tenen set dies per a reclamar, i la Junta Electoral de Zona resoldrà en un màxim de cinc dies si accepta o no la petició. Contra aquesta decisió no cap recurs.

El motiu en el qual la justificació és més senzilla i clara té lloc quan el ciutadà triat és inelegible per a formar part de la taula. Per exemple, els qui siguin candidats en les eleccions no poden integrar les taules, encara que sigui en una circumscripció diferent d'aquella en la qual opta a un lloc. El BOE desgrana els altres casos dividint-los en grans grups, tots els quals han de ser degudament justificats en reclamar.

El primer d'aquests són les causes "relatives a la situació personal del membre designat de la mesa electoral". Inclouen tenir entre 65 i 70 anys, ser discapacitat, ser pensionista d'incapacitat permanent absoluta i gran invalidesa, tenir una incapacitat temporal justificada amb baixa mèdica, estar embarassada de sis mesos o més o estar en la presó o en un hospital psiquiàtric.

També es regulen altres causes personals, sempre amb decisió final de la Junta Electoral de Zona. Inclou sofrir una lesió o malaltia que, sense implicar una incapacitat temporal laboral, sí que dificulti o faci molt dolorós complir amb la funció de membre de la mesa electoral; ser pensionista d'incapacitat permanent total en una professió amb labors anàlogues a les de la taula; tenir risc en un embaràs de menys de sis mesos; tenir una prova mèdica o una intervenció quirúrgica inajornable; pertànyer a una comunitat religiosa amb aspectes que resultin incompatibles amb l'acompliment en la taula (per exemple, una clausura monàstica); haver canviat de residència a una altra Comunitat Autònoma, demostrant la dificultat d'acudir a la mesa electoral; haver format part d'una Mesa electoral anteriorment almenys tres vegades en els últims deu anys o haver estat víctima d'un delicte en la sentència del qual es dictés ordre d'allunyament a una persona que ha d'acudir a votar al mateix centre electoral que la taula de la qual s'ha de formar part.

En el següent apartat es contemplen les causes familiars que poden impedir formar part de la taula. Així, poden quedar exemptes mares amb bebès de nou mesos o menys, guardes legals de nens de fins a vuit anys o de discapacitats i persones que cuidin de familiars fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que no puguin valer-se per si mateixos. A més, també poden, segons les circumstàncies i segons el parer de la Junta Electoral, ser excusa la celebració d'esdeveniments familiars rellevants i inajornables (com a noces) o tenir fills menors de catorze anys si s'acredita que cap altra persona pròxima pot ocupar-se d'ells durant la jornada electoral.

Finalment, s'agrupen les causes laborals. No hauran de formar part de la taula els treballadors que hagin de prestar els seus serveis a Juntes Electorals, Jutjats o Administracions Públiques amb funcions electorals, així com els qui prestin serveis essencials de la comunitat d'importància vital (com a bombers, metges o policies), directors de mitjans de comunicació i caps de serveis informatius i els qui juguin papers insubstituïbles en esdeveniments públics a celebrar el dia de la votació prevista abans de la convocatòria electoral.