Els partits esperen trencar la majoria del PSC a l’Escala

L’accés a l’habitatge de lloguer, la mobilitat o la falta d’aparcament al centre històric són alguns dels temes de preocupació i debat

Josep Bofill (PSC), Etna Estrems (ERC), Jordi Roura (Junts), Francesc Xavier Ballesta (CUP), Albert Pons (En Comú Podem), Joan Ball-llosera (Vox) i Eva Trias (Alternativa per l'Escala)

Josep Bofill (PSC), Etna Estrems (ERC), Jordi Roura (Junts), Francesc Xavier Ballesta (CUP), Albert Pons (En Comú Podem), Joan Ball-llosera (Vox) i Eva Trias (Alternativa per l'Escala) / DdG

Carme Vilà

Carme Vilà

Sis candidatures busquen un relleu al govern de l’Escala, on el PSC està al capdavant des del 2007 i des de fa quatre anys amb una àmplia majoria. Junts renova la candidatura buscant un «canvi» en un municipi on des de 1983 i fins el 2007 CiU i el PSC es van alternar en els governs. Amb set llistes com a les darreres eleccions i poques cares noves, s’haurà de veure si els partits convencen als escalencs per apostar pel canvi. La manca d’habitatge de lloguer, d’aparcament, la mobilitat amb els municipis propers o acabar la redacció del POUM són alguns dels temes a debat. 

Els socialistes defensen des de fa anys que els escalencs aposten per una manera de fer política més enllà de les sigles i l’estabilitat. Es mantenen al govern des de fa setze anys malgrat les polèmiques en alguns mandats, amb temes com la renovació de la platja o la peatonalització. Per a aquestes eleccions, mantenen un projecte «continuista». Durant els darrers quatre anys s’han abordat temes com la renovació del POUM, la urbanització de zones pendents o l’allargament del passeig d’Empúries.

El municipi encara les eleccions municipals com en les darreres, amb set llistes. Alguns dels partits del 2019 no es presenten, però els candidats ho fan en altres formacions.

El PSC es presenta amb una cara nova al capdavant, Josep Bofill, que és alcalde des del maig del 2022, quan Víctor Puga va decidir abandonar la política municipal. El partit planteja deu projectes clau, com la renovació del passeig Lluís Albert, la reforma de la Casa del Mar, obrir l’Estany de Pom, o El Clos del Pastor (la casa Víctor Català) o l’ampliació de l’aparcament soterrat de plaça Catalunya amb 90 noves places.

CM-Junts per l’Escala l’encapçala Jordi Roura. En una població on els convergents han estat els principals contrincants als socialistes, la llista de Junts espera recuperar votants i acabar amb el setze anys amb les mateixes sigles i gairebé les mateixes cares. Junts es presenta totalment renovada. 

Però entre les llistes hi ha també Etna Estrems, d’ERC, que repeteix de candidata i que ara és la segona força amb un programa on remarca la promoció econòmica municipal i el desenvolupament turístic. Repeteix també Albert Pons a En Comú Podem, que incideix en les polítiques socials o les energies alternatives. El partit espera créixer.

Gent de l’Escala i la CUP van acordar presentar-se junts sota les sigles de la CUP. L’encapçala Francesc Xavier Ballesta, número 2 el 2019 per Gent de l’Escala i cap de llista per ERC el 2015. Joan Ball-llosera (candidat del PP el 2015 i de NPRS el 2019) es presenta per Vox, que considera que és l’únic partit que garanteix un canvi radical de paradigma de gestió política de l’Ajuntament de l’Escala.

 Eva Trias, excandidata del PP com a independent per Girona a les eleccions catalanes que va fitxar posteriorment per Valents, encapçala a l’Escala la formació Alternativa per l’Escala (APL’E), fundada el 2019 amb un partit transversal i que es presenta de la mà del PDeCAT. 

Les formacions esperen trencar l’hegemonia socialista que, tot i els canvis al capdavant del partit, amb Estanis Puig i posteriorment Víctor Puga, ha sabut mantenir el votant. 

Habitatge de lloguer

Els programes electorals plantegen diverses problemàtiques, algunes de les quals fa anys que s’arrosseguen. És el cas de l’accés a l’habitatge de lloguer en una població amb un alt volum de vivenda que es lloga només durant la temporada turística; la manca d’aparcament al centre històric o la mobilitat i transport amb els pobles del voltant com Figueres, l’enllaç amb pobles amb estació de tren com Camallera o Flaçà. 

Connexió amb camallera

Aquest darrer punt, la major part de les candidatures, com En Comú Podem, el plantegen com un dels principals. Des de Junts posen de manifest la importància que hi hagi connexions amb Camallera, i en la mateixa línia es posiciona Francesc Xavier Ballesta o En Comú Podem, que demanen més freqüències amb punts com Figueres. Garantir transport per la mobilitat d’estudiants que acudeixen a centres d’altres punts és una de les preocupacions.

En relació a l’habitatge, tenen clar que és difícil trobar lloguer i, sobretot, assequible. Des d’Alternativa per l’Escala aposten per construir habitatge social i proposen recuperar la possibilitat de construir als terrenys d’Incasòl a la Closa del Llop o bé a Vilanera. Vox també defensa la vivenda social, però incideix en la necessitat de frenar l’ocupació. La CUP considera que s’hauria d’haver anat comprant habitatge per posar-lo a lloguer. 

Aparcament i POUM

L’aparcament també es manté com una preocupació al municipi. Recuperar places a carrers de l’Escala o un de soterrat a plaça Nova és el que planteja Jordi Roura de Junts. El PSC ampliaria el de la plaça Nova; i la CUP aparcaments dissuasoris

La transició energètica és punt clau a grups com En Comú Podem, i sobre la taula de les candidatures també hi ha la renovació del POUM, que porta anys en tràmit i demanen accelerar-ho, o el parc eòlic marí al golf de Roses

L'aparcament de Plaça Nova, al centre històric.

L'aparcament de Plaça Nova, al centre històric. / DdG

Subscriu-te per seguir llegint