Jordi Masquef arrassa amb la majoria més gran a la història de Figueres

El pacte a quatre passa factura al PSC que es queda amb tres edils i ERC que passa de cinc a dos

Jordi Masquef.

Jordi Masquef. / @jordimasquef

Carme Vilà

Carme Vilà

Junts obté amb Jordi Masquef a Figueres una contundent majoria absoluta, i la més gran a Figueres, amb 13 dels 21 regidors i el 49,81% dels vots, en unes eleccions on les urnes han suspès el quadripartit (ERC, PSC, Guanyem i Canviem) dels darrers quatre anys. ERC amb l’ara alcaldessa Agnès Lladó es queda amb només dos regidors, per darrere el PSC que es converteix en segona força amb tres regidors. Amb deu candidatures, només la CUP, PP i VOX obtenen també representació amb un regidor cadascú. Queden fora Figueres en Futur, Ciutadans, En Comú Podem i Figueres per la República-Moviment Primàries per la independència de Catalunya. La participació ha caigut deu punts.

 «6.499 gràcies! Avui comença el canvi i s’obre una nova etapa de consens a Figueres en què farem que tothom se senti seu l’Ajuntament», van ser de les primeres paraules ahir de Jordi Masquef que va donar les gràcies pels resultats després de conèixer l’àmplia victòria que va dir «era qüestió de temps» i el resultat «dels mèrits que hem sumat i els desmèrits de l’acció de govern».

Agnès Lladó, per la seva banda, en declaracions a ACN va defensar la feina feta i que cal reflexionar sobre l’alta abstenció que hi ha hagut.

Els figuerencs han volgut assegurar-se en aquesta ocasió no tingui sorpreses. I ho han fet donant-li una clara majoria. El candidat de Junts, un partit que ahir estava eufòric, ha superat la darrera victòria amb majoria a la ciutat amb el llavors cap de llista Santi Vila (CiU) el 2011 amb 11 regidors.

  El lema «Torna Jordi Masquef» ha resultat i tornarà a una alcaldia que fa quatre anys el pacte els va deixar fora. És la segona vegada que encapçalava una llista, tot i que és regidor des del 2012 i va governar durant sis mesos després que Marta Felip renunciés abans de les darreres eleccions. El 2019 va guanyar amb 8 dels 21 regidors, però el pacte quadripartit el va deixar fora i es va constituir el nou govern en un ple amb crits i xiulets.  

La feina feta que han defensat, sobretot ERC i PSC, no ha estat suficient perquè els votants els hagin donat confiança. L’ara alcaldessa que fa quatre anys veia com el partit recuperava la representació perduda, ara es queda amb només dos regidors. Pere Casellas, en canvi, un veterà al capdavant del PSC perd un regidor, però aconsegueix ser la segona força amb el 10,72% dels vots. 

Sis amb representació

De les deu candidatures que es presentaven, només sis han assolit representació en un escenari menys fragmentat del que s’esperava. Sis són les mateixes que el 2019, tot i que hi ha canvi de partits.  Cs amb Héctor Amelló i dos regidors actualment es queda en aquesta ocasió fora del consistori. Els vots de la dreta podrien haver-se repartit entre el PP i Vox. El primer recupera la representació perduda amb Àngela Domènech i el segon amb Jordi Vivo, entra per primer cop al consistori. I ho fa com a quarta força més votada, amb el 6,61% dels vots, per davant de la CUP (6,25%) i PP (5,03%). 

La participació ha caigut deu punts passant dels 57,03% als 47,29, tot i l’elevat nombre d’opcions que tenien els figuerencs. El vot en blanc ha pujat del 0,74 a l’1,27%. 

I en queden fora també Figueres Futur integrat per regidors no adscrits que havien format part de la llista de Junts. Tampoc obté representació l’ara regidora Núria Galimany amb Figueres per la República. Amb aquest escenari Junts ho tindrà fàcil per governar. Masquef va posar de manifest ahir que el pacte de fa quatre era legítim però «no es pot anar en contra de la voluntat majoritària de la gent i no pots obviar la realitat».

Oberts al diàleg

A partir de demà començaran a treballar. «No prometem impossibles, la situació de l’Ajuntament és la que és», va dir el futur alcalde. Va avançar, a més, que «qui vulgui sumar, hi haurà mà estesa, però de veritat» i va afegir que «si algú es vol sumar des del govern, estarem amatents al que ens vulguin dir, tan siguin pactes com acords puntuals, estarem oberts. Perquè, segons Junts, «el que entenem que el que la gent vol ara, més enllà de sectarismes, és que tots sumem». 

[object Object]

Recorda que el 28 de maig pots consultar a Diari de Girona els resultats de les eleccions 2023 a tots els municipis gironins: