La "carambola" que permet al Quart celebrar deu anys a l'EBA

Agustí Badiella, preparador físic de les últimes temporades, relleva Àngel Aranda a la banqueta

Els jugadors del Quart fan pinya en el partit de tornada de la promoció de permanència del maig on van caure contra Es Castell

Els jugadors del Quart fan pinya en el partit de tornada de la promoció de permanència del maig on van caure contra Es Castell / Marc Martí Font

Lluc Perich Pérez

Després d’haver jugat nou temporades a la quarta divisió del bàsquet estatal, el poble de Quart va lamentar el descens a la nova Supercopa ara fa poc més de dos mesos. De sobte, però, tot ha canviat i, des de dimarts, el CB Quart segueix sent oficialment equip de la Lliga EBA, on competirà amb els gironins Salt i Bisbal Bàsquet

Ho farà, això sí, amb un canvi a la banqueta. Agustí Badiella, preparador físic dels últims anys tant amb Carles Ribot com amb Àngel Aranda, agafa el relleu d’aquest últim. "És un home del club, que coneix la categoria i els jugadors des de ja fa anys", detalla Eva Ribas, presidenta del CB Quart, que també explica com s’ha gestat la continuïtat a l’EBA: "Quan va obrir-se el termini d’inscripcions vam fer-ne una esperant alguna vacant, si hi havia sort". I n’hi va haver, perquè tant el Ripollet com el JAC Sants van renunciar a la seva plaça a la categoria i, així, "hem pogut entrar". Al club, ja feia alguns dies que se sabia, però, en el moment de fer la demanada, Ribas no s’ho esperava massa. "Sempre quedava aquell tant de bo, però hi havia força equips per davant i entrava en joc si algú sortia de la lliga i podíem agafar el seu lloc. Ha sigut una carambola que ha sortit bé", comenta. El Quart va poder beneficiar-se de la situació pels mèrits esportius del curs passat, amb el fet clau d’haver baixat després d’una promoció i no de manera directa, com sí que va fer-ho l’Esparreguera, l’altre català en caure de divisió.

De totes maneres, la confirmació de la permanència a l’EBA no afecta la manera de fer d’un club amb ideals sòlids. "L’equip és el mateix que anava a ser, no canvia res", assegura la presidenta, que sí que admet que hi haurà "altes i baixes a la pista així com a l’staff" respecte al curs passat. Justament llavors va mancar-los un pèl de bagatge i, tot i que el de l’any que ve seguirà sent un equip jove, es reforçarà aquest aspecte. "La intenció hi és, potser sense gent tant tant jove però mantenint aquesta dinàmica dels vint-i-pocs anys i sumant una mica més d’experiència". Ganes i il·lusió, per descomptat. Al capdavall, aquesta serà la desena temporada a EBA, i això "representa molt per un poble 3.500 habitants". 

L’esforç econòmic és, a més, una altra exigència de jugar competicions FEB. "Sempre hi ha problemes, sobretot pels desplaçaments, però amb els ajuts de la diputació i els patrocinadors es tira endavant, perquè tinc clar que no em carregaré el club pel primer equip", referma Ribas. El Quart, on "la base és el futur", compta amb 17 combinats masculins i femenins. "En perdre la categoria vaig dir als jugadors que intentaríem tornar a ser-hi, però comprant la plaça no, perquè seria hipotecar-nos. Ells són d’aquí de tota la vida i van entendre-ho perfectament", segueix.

Quan es va aconseguir l’ascens, ara farà deu anys, el CB Quart era un referent gironí, i de mica en mica han anat apareixent nous clubs. Ara, és clar, el Bàsquet Girona d’ACB és el gran mirall, però a Lliga EBA hi ha tres representants de la Província ben instaurats. "A vegades no hi ha prou jugadors a les comarques per tots i és complicat perquè has d’anar a buscar més a fora, però ho fem sempre sense trepitjar-nos", explica Ribas, remarcant una «bona» relació «sense cap problema» amb la resta de clubs de la categoria, Bisbal Bàsquet i, ara, Salt, en el lloc del filial del Bàsquet Girona.

Superar el «tràngol»

Per moments, però, semblava que el Quart quedava fora d’EBA, ja que es va perdre el play-out amb Es Castell. «Vaig viure-ho molt malament, ja duia unes setmanes molt nerviosa però no ho pots mostrar massa», confessa la presidenta. «A Menorca, va ser com un enterrament, perquè es veia a venir el que passaria, llavors vaig necessitar uns dies per mentalitzar-me, de dol, i de dir va, tornem-hi, que seguirem endavant», recorda. «Ara», tanca, «ja ens podríem haver estalviat el tràngol!». Quart és equip d’EBA.

Subscriu-te per seguir llegint