Mig miler de participants al XV Congrés Internacional de Judo

Fontajau acull des de demà i fins diumenge el certamen organitzat pel Securitas-Girona Judo

Judoques en una foto d’arxiu del Congrés Internacional Ciutat deGirona.

Judoques en una foto d’arxiu del Congrés Internacional Ciutat deGirona. / MARC MARTÍ

Tatiana Pérez

Tatiana Pérez

El pavelló de Fontajau acull aquest cap de setmana, els dies 15, 16 i 17 de setembre, el XV Congrés Internacional de Judo Ciutat de Girona 2023, que organitza des de fa quinze anys el Securitas-Girona Judo. El club gironí va engegar la iniciativa el 2009 i li ha donat continuïtat fins avui dia. La celebració del certamen, un referent únic a Catalunya i el més longeu que hi ha a Espanya, s’ha convertit en un clàssic a la ciutat i portarà mig miler de participants a Fontajau. Com a caps de cartell, enguany hi haurà l’italià Manuel Lombardo, subcampió del món 2023 i 2021, campió del món júnior 2018 i campió d’Europa 2021; i el basc Sugoi Uriarte, subcampió mundial 2009, campió d’Europa 2010 i tècnic internacional IJF.

El director tècnic del Girona Judo, Jaime Salas, explica que «una de les premisses és que entre els tècnics principals hi hagi, com a mínim, un medallista olímpic o mundial». En aquest sentit, la 15a edició del Congrés Internacional comptarà amb tres escenaris a Fontajau: hi haurà una pista central on es desenvoluparà gran part de l’activitat, ponències a les aules i el congrés en petit format destinat als nens i nenes de promoció.

Les inscripcions per participar-hi ja estan tancades i, en total, es reuniran 500 persones a Fontajau. El congrés general estarà format per 350 judoques, mentre que al petit n’hi haurà 100. El comitè organitzador encapçalat pel Girona Judo ha convidat 50 tècnics per gaudir d’unes jornades d’allò més completes.

Salas destaca que cada vegada hi ha més noies interessades en participar al certamen. «Aquest any al Congrés li hem volgut donar més protagonisme al judo femení. És per això que hem incorporat al quatre tècnic tres dones referents com ho són Mireia Lapuerta (medalla d’or al Grand Prix de Zagreb), Vanessa García (campiona d’Espanya) i Laia Fernàndez (campiona d’Espanya). Les tres donaran suport en els conceptes tècnics del congrés petit», explica. I afegeix: «Nosaltres al club sempre hem tingut homes i dones, la proporció se situaria entre el 65-35%, però és veritat que el judo sol ser un esport que té més tirada cap als homes. Això està canviant de mica en mica. Per exemple, tenim classes en què hi ha més nenes que nens».

Pel que fa a les ponències, es duran a terme a l’aula i estaran relacionades amb el rendiment esportiu i la tecnificació. Aniran a càrrec de Felipe Sánchez, entrenador de l’equip nacional de Kosovo que compta amb una àmplia trajectòria. Els moderadors seran el doctor Josep Morales i el doctorant David Soriano.

Les tres ponències tindran lloc el dissabte i es realitzaran en un cercle reduït de 25 persones.

Quinze anys al peu del canó

Salas comenta que «aguantar durant 15 anys no és fàcil, tenint en compte la complexitat que suposa muntar una estructura organitzativa com aquesta i quadrar el pressupost». «Fins ara, hem anat fent mans i mànigues per consolidar-nos en un referent del judo en l’àmbit estatal. Estem molt agraïts al nostre patrocinador principal Securitas i a les institucions perquè sense la seva ajuda segurament això no seria possible», diu.

Alhora, recorda l’amplia oferta del Congrés per donar cobertura a diferents perfils com per exemple els professors, tècnics, participants, aficionats, etc. «Ens permet reforçar l’activitat del judo a la nostra ciutat i a potenciar la marca del club, fundat l’any 1977. El Congrés és una forma de diversificar el judo i, en part, reivindicar-lo ja que el format és molt participatiu. Està obert a molta gent i molts repeteixen. Més enllà de la vessant esportiva, hi ha una part social espectacular», conclou.