Duríssim comunicat: Les campiones del món es neguen a tornar a la selecció espanyola

Els canvis realitzats són insuficients perquè les internacionals tornin a la disciplina de la Federació

Laia Codina i Olga Carmona celebren el gol del Mundial

Laia Codina i Olga Carmona celebren el gol del Mundial / EFE

Laia Bonals

A poques hores que Montse Tomé doni la primera llista com a seleccionadora, les jugadores es reafirmen en la seva decisió de no tornar a la selecció. Consideren que els canvis són insuficients i que la reestructuració de la Federació no s'ha fet amb garanties perquè se'ls respecti com a professionals. Aquesta decisió l'han pres les 23 campiones del món, les futbolistes que van formar part de la prelista per al Mundial i 12 de la 15 que en el seu moment ja van decidir no tornar-hi.

Ahir a la nit i després d'una reunió que va durar més de tres hores, les jugadores es van reafirmar en la decisió de no ser convocables. Durant la videotrucada, les internacionals van exposar els seus arguments i van decidir, de manera unànime, mantenir la decisió que van comunicar el 25 d'agost amb gairebé un centenar de futbolistes. No tornaran perquè els canvis no són suficients. Són un total de 41 futbolistes les que no assistiran a la convocatòria en cas de ser cridades per Montse Tomé.

Tot i la dimissió de Luis Rubiales i la destitució de Jorge Vilda, les internacionals consideren que només s'ha fet una reforma superficial de la Federació. Per exemple, dins de l'estament encara queden els dirigents que en el seu moment van pressionar Jenni Hermoso i Ivana Andrés de sortir al vídeo de disculpes de Rubiales o els que, posteriorment, van intentar que la jugadora madrilenya no es posicionessin en contra del ja expresident de la Federació.

La decisió ja ha estat comunicada telefònicament a la Federació i les futbolistes han emès un comunicat en què expliquin els arguments de la seva decisió i les demandes, de manera detallada, per poder tornar-hi.

Les jugadores han parlat. Ho poden dir més alt, però no més clar. 21 de les 23 campiones del món, en un comunicat firmat per 39 futbolistes, han exigit una neteja profunda en la Federació Espanyola de Futbol, després de ja haver comunicat a l'estament federatiu que no són seleccionables per a jugar amb el combinat espanyol. No obstant això, no totes les que van conquistar el Mundial a Austràlia i Nova Zelanda han firmat l'escrit: Athenea del Castillo i Claudia Zornoza, qui ha anunciat la seua retirada de la selecció, han decidit no formar part. Després de la publicació del text, la Federació va retardar, sense hora assignada, la roda de premsa i presentació de Montse Vaig prendre com a seleccionadora, on havia de donar a conéixer la llista per als partits de la Nations League, classificatoris per als pròxims Jocs Olímpics de París.

"Creiem fermament que es requerixen canvis contundents en els llocs de lideratge de l'RFEF i, en concret, en l'àrea del futbol femení", incidixen en l'escrit. "Totes estes persones entenem que han d'estar lluny del sistema que hauria de protegir-nos i que per desgràcia s'allunya molt d'una societat avançada", relaten les futbolistes en un comunicat on han detallat els cinc punts que demanden per a tornar a vestir la camiseta de la selecció: una reestructuració de l'organigrama de futbol femení, així com d'el gabinet de la presidència i de la secretaria general, la dimissiódel president de l'RFEF (referint-se a Luis Rubiales, ja dimitit), una reestructuració de l'àrea de comunicació i màrqueting i també de la direcció d'integritat.