Dol a l'atletisme: mor Carme Valero, primera atleta espanyola en participar en uns Jocs Olímpics

No va poder superar un vessament cerebral que va patir la setmana passada. Tenia 68 anys

Va competir en les proves de 800 i 1.500 metres als Jocs de Montreal 1976

Va guanyar dos campionats del món de camp a través a Chepstow 1976 i Düsseldorf 1977

Carme Valero en una fotografia recent

Carme Valero en una fotografia recent / JAVI FERRÁNDIZ

Efe

Carme Valero, doble campiona del món de camp a través els anys 1976 i 1977 i primera atleta olímpica espanyola, ha mort avui a conseqüència d'un vessament cerebral patit la setmana passada i pel qual estava ingressada en cures intensives, segons va informar la Reial Federació Espanyola d'Atletisme.

Valero, de 68 anys, va néixer a la localitat de Terol de Castelseràs el 4 d'octubre del 1955, tot i que ben aviat va marxar a Catalunya, fixant la seva residència a Sabadell, on va morir. "Em sento mig catalana i mig manya", va dir en diferents ocasions.

Va començar a l'atletisme el 1969 amb l'entrenador Josep Molins -mort el març del 2023-, a la Joventut Atlètica de Sabadell, on va començar a despuntar.

Va ser la primera atleta espanyola olímpica, als Jocs de Montreal 1976, en què va competir en les proves de 800 i 1.500 metres. A més, al palmarès figuren quinze campionats d'Espanya de pista en distàncies com els 3.000 i 5.000 metres i aquests dos campionats del món de camp a través a Chepstow 1976 i Düsseldorf 1977, sent 25 vegades internacional i plusmarquista nacional dels 800, 150 3.000 metres aquells anys.

La millor atleta espanyola del segle passat

"Ens ha deixat Carmen Valero. La nostra pionera. La dona que va obrir camí. La mare del nostre atletisme. La primera atleta olímpica. Bicampiona del Món de cros. La millor atleta espanyola del s.XX. Gràcies, Carmen, t'estarem eternament agraïts . D.E.P", va expressar la RFEA a la xarxa social X.

Mor Carmen Valero, la primera atleta olímpica espanyola

Mor Carmen Valero, la primera atleta olímpica espanyola / EFE

Una de les últimes aparicions públiques de Carme Valero es va produir el maig del 2023, al IV Memorial Miguel de la Quadra-Salcedo, disputat a la pista de cendra de la Universitat Complutense de Madrid, on se la va rendir un homenatge per part de l'Associació Espanyola d'Estadístics de l'Atletisme, que el va escollir millor atleta femenina del segle XX.

"Avui és un dia molt trist, se'ns fa impossible dir adeu a la dona que va transformar la nostra història. Carmen va ser un talent innat enmig d'unes circumstàncies gairebé impossibles per a la dona. Avui som el que som, gràcies a ella. Mai no t'oblidarem. DEP", va escriure Raúl Chapado, president de la Reial Federació Espanyola d'Atletisme, a X.