El necessari retorn de Yangel i Blind

El migcampista veneçolà i el central neerlandès seran a San Mamés un cop superades les seves respectives sancions

Yangel i Blind, en un acte amb Gosbi

Yangel i Blind, en un acte amb Gosbi / GIRONA FC

Jordi Bofill

Jordi Bofill

Yangel Herrera i Daley Blind, dos dels fitxatges fets a l'estiu per la direcció esportiva liderada per Quique Cárcel, tornen a San Mamés, un cop complerta la seva sanció en la patacada al Santiago Bernabéu. Es va trobar a faltar l'ofici del veneçolà i l'experiència del neerlandès, vitals per a un Girona que per primera vegada aquesta temporada encadena dos partits sense guanyar. El 0-0 contra la Reial Societat i el 4-0 davant del Madrid és la pitjor ratxa d'un equip que continua segon i amb les perspectives europees ben encaminades. Dilluns, però, l'examen que haurà d'afrontar serà gegant.

Perquè l'Athletic és un rival directe en la lluita per la posició de Champions League que els de Montilivi somien fer seva. Amb un marge de deu punts respecte als de Valverde, els de Míchel respiren, alleujats, amb el retorn de dos peces clau en els esquemes blanc-i-vermells. A priori, Portu serà el sacrificat en la línia de tres quarts de camp, avançant Iván Martín per encabir Yangel, que formarà el doble pivot habitual amb Aleix GarciaJuanpe també sortirà de l'onze en detriment de Blind. L'altre canvi a l'alineació, obligat, serà el de Yan Couto, que a la capital va veure la cinquena groga i haurà de deixar el seu lloc a Arnau Martínez, el següent futbolista de la plantilla a renovar després de l'ampliació de contracte del porter Gazzaniga.

El Yangel més golejador

El pes de Yangel al mig del camp és més que notori. El veneçolà s'ha guanyat, per mèrits propis, la confiança de Míchel, que complirà el seu darrer partit de sanció i delegarà en Salva Fúnez. Herrera ha participat en divuit partits de Lliga, disset com a titular, i ha marcat quatre gols, repartits contra el Getafe, Sevilla, Mallorca i Celta. Resulta que cada cop que ha marcat, el Girona s'ha quedat amb els tres punts. I per no faltar a la veritat, n'ha marcat cinc, però el dia de la Reial Societat, ara fa quinze dies, li van anul·lar per un fora de joc en una jugada diferent de la definitiva produït trenta-set segons abans. Encara no s'explica.

Mai Yangel, en les seves diferents cessions, havia fet tants gols en un mateix curs. El seu sostre a la Lliga eren els tres gols amb el Granada la temporada 2020-21. Però no tot són gols, el que aporta. La seva presència física, sempre que les lesions l'han respectat -una cosa que no havia passat anteriorment-, ha provocat compaginar una doble funció protectora i de trencador de línies que encaixa com un guant dins l'estil de joc que proposa Míchel. El fet de situar-se al costat d'Aleix ha permès que l'absència d'Oriol Romeu, decisiu l'any passat, no només no es noti, sinó que el rendiment col·lectiu augmenti. I cada cop que es deixa caure a porteria rival, per sorpresa, entrant des del darrere perquè el seu instint li demana marxa, és una alternativa més dins d'una plantilla plena de recursos ofensius. No és casualitat que el Girona sigui l'equip més golejador de la Lliga, amb cinquanta-dos gols, empatat ara amb el Madrid, a conseqüència de la pallissa de l'altre dia.

El prestigi de Blind

Ajax, Manchester United, Bayern de Múnic i ara Montilivi. Daley Blind, el fitxatge del qual no s'entén sense la mà de Pere Guardiola, un dels propietaris de l'entitat gironina, és fix pel tècnic madrileny. De fet, tan sols es va perdre el duel al Bernabéu, per aquella groga que li va ensenyar Gil Manzano contra els d'Alguacil després de demanar-li per quina raó només havia afegit dos minuts. Als seus trenta-tres anys, el central ha disputat vint-i-tres partits, vint-i-dos com a titular, i també ha tingut responsabilitat a la Copa, on la lògica demanava que descansés, però les lesions dels companys presagiaven altres plans.

Quan Míchel ha tingut tothom disponible i quan no, el neerlandès ha jugat un paper clau. Ubicat habitualment en una defensa amb Èric més caigut a la dreta i al costat de David López, ha sabut respondre quan li ha tocat liderar, amb tothom de baixa i amb Juanpe o Antal com a parella. Corrector eficaç, amb criteri en la sortida de la pilota i atrevint-se a superar línies, especialment quan s'ajunta combinativament parlant amb Miguel Gutiérrez, tan sols se l'ha vist patir en espais llargs corrent cap a la mateixa porteria. Un dels riscos que ha d'assumir el Girona pel fet d'avançar tant les línies, en la seva proposta ofensiva. Beneït risc, això està clar. A sobre, comptant ambdues competicions, ha marcat tres gols. Tots aquest 2024. No es pot demanar més, perquè ha superat qualsevol expectativa.

El partit de San Mamés, que podria significar un coixí gairebé definitiu en cas de victòria respecte a la quarta posició, i qui sap si la possibilitat d'alimentar de nou les esperances per al títol si el Madrid és incapaç de sumar els tres punts a Vallecas, agraeix que els dos jugadors del Girona puguin tornar a ser de la partida. El vestidor els necessitarà perquè no serà un partit qualsevol. L'Athletic, encoratjat, sempre proposa duels oberts amb un ritme que et duu a l'extrem físic i mental. Un intercanvi de cops que, aquesta vegada sí, els gironins poden contrarestar amb arguments futbolístics. I si hi són Blind i Yangel, encara amb més motius.

150 penyistes al costat de l'Uni Girona a Fontajau

La Federació de Penyes del Girona ha fet una crida per donar suport a l'equip de Roberto Íñiguez, que demà rep el Casademont Saragossa. «Hi serem per fer de Fontajau un Montilivi 2. Fem una crida als penyistes i aficionats del club per omplir el pavelló. L'esport i la ciutat ens uneix», diu la publicació. De moment, hi ha confirmats uns 150 penyistes.

Subscriu-te per seguir llegint