La clínica Bofill de Girona incorpora un braç robòtic assistit per a les cirurgies de pròtesis de genoll i maluc

És el primer centre de la demarcació a introduir la tecnologia Mako

L'equip de cirurgia de pròstesis de genolls i maluc amb el braç robòtic assistit

L'equip de cirurgia de pròstesis de genolls i maluc amb el braç robòtic assistit / Clínica Bofill

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La clínica Bofill de Girona va incorporar aquest estiu la tecnologia Mako per a la cirurgia protètica de genoll i maluc. Es tracta d’un robot que té un braç intel·ligent que ofereix una artroplàstia millor planificada i equilibrada que la manual, i, per tant permet dur a terme una cirurgia més precisa. A més, redueix la durada de la intervenció, les complicacions operatòries i el temps d’ingrés i rehabilitació. 

«El més important en una operació de pròtesi és saber-la col·locar en el punt exacte, això determinarà la durada que tindrà al cos dels pacients durant el pas dels anys i el robot ajudarà molt perquè té un marge de fiabilitat de mig mil·límetre», explica el doctor Centenera, traumatòleg i referent de la tecnologia Mako a la clínica.

Està previst que, a finals d’any, s’hagin fet una cinquantena d’intervencions amb l’aparell. «De moment, qui vulgui operar-se amb aquesta tècnica ha de pagar un cost extra ja que les assegurances mèdiques no ho cobreixen, malgrat tot confio que a la llarga no sigui així, ja que aquest tipus d’intervencions d’última tecnogia són el futur i està comprovat que són molt beneficioses per al pacient».

Centenera matisa que, «en cap cas», se substitueix la feina del cirurgià, sinó que «simplement es tracta d’un suport». El robot aporta precisió i informació preoperatòria i postoperatòria per a prendre decisions sobre la pròtesi a implantar i sobre els talls i estabilitat del genoll. A través de l’escàner TAC combinat amb la tecnologia del Mako s'obté una imatge en 3D que ajuda al cirurgià a una planificació preoperatòria personalitzada. A la llarga, Centenera planteja que s’utilitzi per altres tipus de pròtesi i, inclús, per a altres intervencions que requereixin molta precisió.