Salt encetarà els actes del 40è aniversari amb un acte multidisciplinar el 3 de març

El lliurament dels Premis Tres de Març tindrà un caràcter especial amb un espectacle de “reconeixement a la ciutadania” per marcar la commemoració

Representants municipals amb l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el comissari dels actes, Miquel Berga.

Representants municipals amb l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el comissari dels actes, Miquel Berga. / MARC MARTI FONT

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Salt preveu arrencar els actes de celebració dels 40 anys de la independència amb un espectacle multidiscliplinar en dues sessions, al Canal, el dia Tres de Març. Es preveu representar l’espectacle Salt i els fils invisibles, amb direcció de Xicu Masó, a les set de la tarda i a les nou del vespre. Hi haurà actuacions d'artistes i personalitats saltenques que es volen mantenir en secret. Hi haurà pintura, teatre, música i actuacions que no es volen donar a conèixer per mantenir l'esperit del misteri.

Als assistents se'ls obsequiarà amb un llibre publicat especialment per a l’ocasió, El meu Salt i el del futur, una obra coral que inclou una memòria visual del fotògraf Josep Maria Oliveres i que ha comptat amb la participació de tots els exalcaldes d’aquestes quatre dècades i la d’una quinzena de contribucions de veïns i veïnes i persones vinculades al poble amb perspectives molt diverses. Els Premis Tres de Març tindran, excepcionalment, un caràcter especial perquè els premiats seran "tots els saltencs i saltenques" en un espectacle que vol ser "una festa i un reconeixement a la ciutadania".

El logotip de la celebració del 40è aniversari s’ha dissenyat sobre la base de la ‘i’ d’independència que va crear l’artista saltenc Lluís Mateu i que presideix cada any els Premis Tres de Març.

Els actes de celebració de les quatre dècades d'independència s'han presentat avui de mans de l'alcalde, Jordi Viñas, i el comissari dels actes dels 40 anys de la independència de Salt, Miquel Berga. Les activitats s'aniran fent al llarg de tot un any, fins el 3 de març del 2024.

Principals actes:

Entre els actes previstos al llarg de l'any, a més de l'espectacle multidisciplinar hi ha:

-Presentació del documental Migraland, sobre l’obra teatral d’Àlex Rigola, amb el director del documental Salvador Sunyer Vidal, adreçat als estudiants de batxillerat de Salt.

-Remodelació de la font del Passeig Ciutat de Girona inaugurada el 1985 i relacionada amb el decret d’independència municipal.

-Desenvolupament d’un mapa virtual de Salt amb tecnologies de realitat virtual.

-Publicació de L’Espriu (1976-1983): L’institut de Salt en els anys de la transició, de Carles Barceló que en va ser el primer director.

-Publicació d’una biografia política de Salvador Sunyer i Aimeric, a càrrec de Lluís Serrano, gràcies a un Conveni entre l’Ajuntament de Salt, la UDG i la Fundació Valvi.

-Congrés internacional "Educació i Democràcia" el proper mes de setembre

-Jornades d’estudi de la realitat metropolitana de Girona amb la Fundació Pi i Sunyer

-Jornada acadèmica a la UDG sobre els anys de la transició a propòsit de la biografia de l’alcalde Sunyer.

-Creació del documental Salt: terra de somnis, dirigit per Adrià Exposito.

Presentació de les activitats de celebració dels 40 anys d'ndependència de Salt.

Presentació de les activitats de celebració dels 40 anys d'independència de Salt. / MARC MARTI FONT

Orgull saltenc

 El comissari dels actes dels 40 anys de la independència de Salt, el saltenc i professor honorari de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga, explica que “la programació s’ha preparat amb un esperit escrupolosament institucional i participatiu i amb l’ajut d’una comissió ciutadana a l’hora de projectar les diverses iniciatives”." A Salt ens agafem un any de celebració i de reflexió", ha explicat Berga. El comissari ha volgut destacar l'orgull saltenc: "No tenim una Catedral ni som arrendataris, però som treballadors", ha etzibat. Miquel Berga ha insistit en les virtuts de la vila del Gironès veïna de la capital: "Volem mirar enrere i el futur i celebrar el present del poble que és plural i singular, ric en la seva complexitat, amb una realitat dura i estimulant d'una comunitat gloriosament perifèrica amb forta consciència de poble. Ressorgeix el mític: "Soc de Salt i què?".

 Per la seva banda, l’alcalde saltenc, Jordi Viñas, considera que “estem d’aniversari i cal celebrar-ho al mateix temps que cal reivindicar les nostres arrels, posar en valor i analitzar el nostre present i, tot plegats, visualitzar i projectar el futur de Salt”. Volem mirar d'on venim, on estem i mirar cap on anem", ha dit el batlle saltenc.

El símbol: la font del passeig

Un dels símbols de les celebracions serà la remodelació de la font del Passeig Ciutat de Girona, inaugurada el 1985 i relacionada amb el decret d’independència municipal. "Va ser un detall mutu de bon veïnatge per la separació de Girona i Salt. Nosaltres posàvem el nom al passeig i ells van pagar l’escultura de Santiago Planella", que representa l’amistat, a través del mite de Filemó i Baucis, els únics habitants d’una ciutat grega que acolliren uns pelegrins i compartiren amb ells la seva modesta casa. Els pelegrins eren Júpiter i Mercuri, i els salvaren de la inundació que arrasà el poble.

La font del Passeig Ciutat de Girona que es vol remodelar.

La font del Passeig Ciutat de Girona que es vol remodelar. / MARC MARTI FONT