Denuncien unes hortes il·legals al riu Onyar, prop del Parc Científic de la UdG

L’Associació de Naturalistes de Girona assegura que ja fa uns anys que provoquen problemes a aquest entorn natural, com la tala del bosc de ribera, l’extracció de l’aigua del riu o l’abocament incontrolat de diferents tipus de residus 

L’Ajuntament explica que té un expedient obert i comunicarà a les persones que han de deixar els horts en una reunió que se celebrarà dimecres

Alguns dels horts il·legals que hi ha a la llera del riu Onyar.

Alguns dels horts il·legals que hi ha a la llera del riu Onyar. / ANIOL RESCLOSA

Josep Coll

Josep Coll

L’Associació de Naturalistes de Girona denuncia un conjunt d’hortes il·legals situades a la llera del riu Onyar. Aquestes s’ubiquen al davant el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, entre els barris de La Creueta i Vila-roja -els quals els separa el mateix riu. No és el primer cop que els Naturalistes alerten sobre aquestes hortes il·legals. De fet, segons assegura el portaveu de l’associació, Adrià Compte, ja fa «un parell d’anys» que hi van al darrere, tot i que detalla que els horts fa «uns deu anys» que existeixen.

Les hortes es poden observar a banda i banda d’un camí sense asfaltar que se situa entre un aparcament de sorra, que al costat té un edifici amb oficines, i la llera del riu Onyar. Amb el pas del temps, el número d’hortes i la superfície que ocupen ha augmentat. «Ho han ben tancat», amb tanques de ferro. Alguns, fins i tot, «tenen cadenat», afirma Compte. Segurament, la majoria d’aquests horts il·legals estan muntats per veïns de La Creueta i de Vila-roja.

D’aquesta manera, l’associació alerta que a causa d’aquests conreus il·legals l’espai natural pateix un seguit d’impactes. El primer, l’ocupació il·legal d’un espai fluvial en el qual s’han talat arbres de ribera d’espècies autòctones per construir els horts. També l’abocament incontrolat de tota classe de residus. Compte detalla que hi ha «moltes deixalles», com ara sacs de terra o «èpoques» en les quals hi ha cubells d’aigua. Un altre dels impactes és l’extracció d’aigua del riu Onyar, i el portaveu dels Naturalistes afirma que «hem vist» com ho fan amb «un motor de gasolina» per regar les hortes.

Tot això, fa que hi hagi una «degradació de l’hàbitat», amb generació d’aigües estancades i proliferació de mosquits. Pel «tema salubritat no ajuda», declara Compte, ja que amb la gran quantitat de deixalles que hi ha també apareixen rosegadors, com rates.

En tot cas, «no neguem que es puguin fer hortes», explica Compte, però sí que des de l’associació demanen que es facin a «espais habilitats», com pot ser les hortes de Santa Eugènia. D’aquesta manera, es faria amb totes les «garanties sanitàries» i no tindrien un «impacte directe amb un entorn natural protegit i ja molt degradat».

Fa un temps, l’Ajuntament de Girona va fer una actuació per regular l’accés i així evitar la sobrefreqüentació i un mal ús de l’hàbitat fluvial. Com apunten els Naturalistes, «aquesta riquesa biològica cada vegada es veu més amenaçada a causa de la sobrefreqüentació dels espais i certes actituds que poden degradar la salut d’algunes espècies de fauna i flora, ja en situació crítica».

L’Ajuntament, al cas

Els Naturalistes han denunciat en diverses ocasions a diferents administracions competents, competents, com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) o el Seprona. De fet, «Seprona va aixecar acte», però, de moment «no s’hi ha posat remei». Tampoc la UdG, que assegura que aquests terrenys, concretament, no són propietat de la institució. Tot i així, per confirmar-ho de forma definitiva, la UdG també afirma que volen delimitar els terrenys amb la presència dels tècnics de l’Ajuntament de Girona.

En aquest cas, l’Ajuntament explica que té obert un expedient sobre la qüestió i que en aquests moments està intentant localitzar les persones dels horts per comunicar que els han de deixar. De fet, a la zona es poden veure diferents cartells que han penjat des del consistori on es convoca a les persones que porten aquestes hortes il·legals a una reunió. Segons indica el cartell informatiu, la trobada se celebrarà el pròxim dimecres 26 de juliol a les 13 hores a la Sala Neus Català del Centre Cívic Onyar.

El cartell de l'Ajuntament on es convoca a les persones que tenen els horts il·legals a una reunió.

El cartell de l'Ajuntament on es convoca a les persones que tenen els horts il·legals a una reunió. / ANIOL RESCLOSA

Subscriu-te per seguir llegint