Els Naturalistes detecten nou punts negres d’abocament de residus a Girona

En poc més de mig any, la Brigada Activista del Salabret ha recollit quatre tones de deixalles en els espais naturals de la ciutat, com boscos i rius

L’associació detalla solucions per cada un dels casos, com fer neteges periòdiques o posar diverses sancions

L’Ajuntament es va reunir amb les dues entitats i té la idea de tractar la neteja d’aquests indrets

Voluntaris recollintUna recollida a l’aparcament de sorra del costat del Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

Voluntaris recollintUna recollida a l’aparcament de sorra del costat del Parc Científic i Tecnològic de la UdG. / Naturalistes Girona

Redacció

L’Associació de Naturalistes de Girona ha detectat un total de nou punts negres a Girona on hi ha un abocament continu de residus que afecten l’ecosistema i la salut humana. L’associació explica que són residus abocats per «gent incívica» a espais naturals de la ciutat, com boscos i rius. Entre altres, destaquen llaunes, plàstics, ampolles de vidres o electrodomèstics que acaben arribant als ecosistemes fluvials de la ciutat. Tot això, és «per la falta de la a infraestructura necessària a certs espais» de Girona. També perquè el servei de neteja «no arriba a tots els indrets de la ciutat».

Davant això, són les entitats que han d’assumir la tasca de netejar aquests espais naturals per evitar afectacions «a l’ecosistema i a la salut humana». Una d’elles, la Brigada del Salabret, que assegura que «en poc més de mig any» ha retirat quatre tones de residus dels espais naturals de la ciutat. Davant això, i en una reunió a tres bandes entre Naturalistes, la brigada i el regidor d’Acció Climàtica de Girona, Sergi Cot, es va arribar a la conclusió que cal actuar. L’Ajuntament, així, té la idea de començar a tractar la neteja d’aquests punts negres d’abocament de residus a la ciutat.

LLERA DRETA DEL TER

Restes del mercat i de Fires

A la zona entre el pont de la Barca i l’Auditori s’hi acumulen moltes deixalles, sobretot, del mercat que se celebra a la Devesa o també durant la setmana de Fires. En aquest cas, es poden observar gots de barraques, llaunes o ampolles d’alcohol. Els Naturalistes creuen que una solució seria que hi hagués agents cívics durant aquestes activitats.

ZONA DE VILABLAREIX

Ampolles amb orins i brossa

Als voltants de l’institut de Vilablareix i Garatge Plana Andreu no hi ha cap contenidor i molts de camioners dipositen les brosses de brossa i ampolles amb orins al carrer. La solució, per l’associació, és situar dos contenidors, a poder ser, amb un vàter químic.

MARISTES I SANTA EUGÈNIA

Brossa dels establiments

Els clients dels locals de la zona -McDonalds o supermercats- tiren la brossa als aparcaments. També al costat de l’estany de les hortes de Santa Eugènia. Per això, es demanen sancions a aquests establiments per no fer-se càrrec dels residus que generen els seus clients. A part, els Naturalistes reclamen més contenidors a la zona per absorbir les deixalles quan els que hi ha ja estan plens.

SÉQUIA MONAR

Andròmines i deixalles

En aquest espai natural s’hi aboca gran quantitat d’andròmines i residus. Els Naturalistes creuen que una bona solució és que, quan la séquia no porti aigua, s’ha de netejar i dificultar molt més la possibilitat de llançar-hi objectes amb tanques més altes. 

ZONA NESTLÉ

Igual que a Vilablareix

És un cas semblant al que passa als voltants del Garatge Plana Andreu, a Vilablareix. Camioners llencen ampolles amb orins i les bosses amb deixalles al carrer. 

RIERA DELS BULLIDORS

Electrodomèstics o roba

En aquesta zona del barri de Fontajau hi ha abocaments diversos que provenen de l’aparcament del costat del pavelló o dels carrers més amunt. També es produeixen abocaments directes de runa, electrodomèstics, vehicles o roba. Per l’associació, la solució és fer neteges periòdiques i campanyes de conscienciació.

HORTES IL·LEGALS ONYAR

Materials d’obra o plàstics

En aquest espai s’hi produeixen abocats de restes vegetals, restes de plantacions de marihuana, materials d’obra o plàstics. Els Naturalistes demanen eliminar les hortes i, en aquest cas, l’Ajuntament ja ha comunicat als usuaris que les han de deixar.

APARCAMENT PARC CIENTÍFIC

Botellades

A l’aparcament de terra que hi ha al costat del Parc Científic i Tecnològic de la UdG s’hi fan diferents botellades i s’hi aboquen tota classe de voluminosos i molts plàstics. Els Naturalistes demanen una col·laboració entre la UdG i l’Ajuntament per posar més contenidors a l’espai i fer neteges periòdiques.

SOBREEIXDORS RIU ONYAR

Tovalloletes quan plou

El problema dels sobreeixidors del riu Onyar és que, quan plou, s’acumulen grans quantitats de tovalloletes i altres residus provinents del carrer i de les aigües residuals de la ciutat. Per això, l’associació demana separar la xarxa d’aigua pluvial de la xarxa d’aigua residual i també instal·lar xarxes recol·lectores a les sortides dels sobreeixidors que es vagin netejant periòdicament.