Menys estornells a la plaça poeta Marquina amb les actuacions per espantar els ocells

Làsers, sons d’alarma i de rapinyaires, falcons, trampes i artefactes pirotècnics s’utilitzen per mirar de fer fora les aus dels arbres

L’empresa contractada assenyala que cada any hi detecten menys exemplars per l’efectivitat del sistema

La intervenció es repeteix en diferents punts on hi ha massa ocells i els excrements embruten la via pública

Els dos treballadors, fa uns dies, a la plaça Poeta Marquina.

Els dos treballadors, fa uns dies, a la plaça Poeta Marquina. / Tapi Carreras

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Dos operaris de l’empresa encarregada de foragitar els estornells que cada vespre busquen refugi en algun dels arbres de la plaça Poeta Marquina de Girona han estat aquests dies per la zona amb tot el seu repertori per espantar els ocells. Pere Ruiz, de Falconers Iberia, assenyala que «en quatre dies» ja no hi haurà els estornells que causen mals de cap als veïns i vianants per la gran quantitat d’excrements que deixen i que embruten els bancs per seure, els cotxes aparcats, el terra de la plaça, els contenidors o els punts per treure el tiquet de la zona blava. També la zona dels jocs infantils i tota la terrassa del bar Núria.

L’empresa fa tres anys que s’encarrega de la tasca, després de guanyar un concurs públic i indica que cada temporada hi ha menys estornells a la plaça. «Si l’any passat vam començar amb mil exemplars, aquest any ja només en comptem un miler». Assegura. En un recompte de l’any 2021, es va arribar a establir que hi havia uns 5.000 ocells.

L’estratègia de l’empresa és combinar un seguit d’eines per tal que els estornells no estiguin còmodes als arbres de la plaça. Utilitzen làsers que molesten els animals, artefactes pirotècnics, megafonia amb sons d’alarma i d’aus rapinyaires per espantar els ocells, caixes trampa i fins i tot, el recurs estrella: l’ús de falcons.

La seva actuació no passa desapercebuda perquè es crea un clima selvàtic que no satisfà tothom, malgrat considerar-se efectiu.

Alguna queixa

No tots els vianants que passen per l’espai, està d’acord en fer fora els ocells i apunten que hi ha nius. Els operaris però, assenyalen l’estat dels jocs infantils i dels tendals del bar Núria, plens d’excrements. Expliquen també que només els fan fora perquè es dispersin i vagin a altres punts de la ciutat on no hi ha tanta acumulació d’ocells.

L’Ajuntament ha requerit la presència de l’empresa quan ha considerat que calia actuar-hi, però els operaris mateixos també han actuat quan ha convingut. L’any passat, es tenia estipulada una data però es va haver d’intervenir abans. 

Els dos treballadors, fa uns dies, a la plaça Poeta Marquina.

Els dos treballadors, fa uns dies, a la plaça Poeta Marquina.

En diferents punts

La seva intervenció a Girona no es limita només a la plaça Poeta Marquina. També ho fan en altres punts de la ciutat on hi ha detectada la presència massiva d’aus que provoca que la via pública quedi insalubre pels excrements que deixen anar. Per exemple, els darrers anys s’ha actuat també a la plaça Diputació, la plaça Calderers, el carrer Cristòfol Grober, el carrer Santa Clara, l’encreuament dels carrers Narcís Monturiol i Santiago Russinyol, l’espai del carrer Santa Eugènia a tocar de Can Ninetes i la plaça Miquel Coll, entre d’altres.

Subscriu-te per seguir llegint