Girona aprova les taxes i impostos amb retrets de poca transparència de l’oposició

Esporrín (PSC): «Ens amaguen informació i han vulnerat tots els drets de participació»

Veray (PP): «Han muntat un lio de dimensions considerables amb un procediment i que és un nyap»

L'alcalde, Lluc Salellas : «No hi ha cap irregularitat, sinó els serveis jurídics no hi haurien informat a favor»

La regidora d'Hisenda, Sílvia Aliu, lamenta que es qüestioni la legalitat de la proposta tot recordant que té un informe favorable del secretari i s'ha anat incorporant tota la documentació a mesura que anaven atenent els requeriments dels serveis jurídics

Una imatge del ple de Girona d'aquest dijous.

Una imatge del ple de Girona d'aquest dijous. / Xavier Pi (ACN)

Tapi Carreras

Tapi Carreras

«Ens amaguen informació i han vulnerat tots els drets de participació». «És una incompetent que ha muntat un lio de dimensions considerables amb un procediment que és un nyap , està desordenat, és poc clar i està fet amb desídia i sembla fet amb rigor». Són paraules de la regidora del PSC, Bea Esporrín (PSC) i de Jaume Veray (PP), per l’altra banda en referència al temps que asseguren que han tingut per analitzar les ordenances fiscals per l’any vinent a la ciutat de Girona. Són les que preveuen un augment de quasi el 26% de la taxa d’escombraries i un  3,6% de l’IBI i que es portaven a debat en el ple extraordinari d’aquest dijous a la tarda.

 Els dos regidors de l’oposició com també Francisco Domínguez (VOX) van ser molt crítics amb els tempos d’entrega de la documentació sobre les ordenances. Alguns dels documents, segons van relatar, van arribar el dia abans a les set de la tarda (un informe jurídics sobre les escombraries) o fins i tot el mateix matí del ple (un estudi de costos de la taxa escombraries). El PSC ja s’havia queixat que en la comissió informativa prèvia on es comença a parlar de l’assumpte s’havia convocat amb manca d’informació. Esporrín (PSC), que havia demanat deixar el tema sobre la taula per tenir temps per estudiar tots els informes, aquest dijous va anunciar que no descarta presentar un recurs al decret de la convocatòria del ple, com ja ha fet amb la convocatòria de la comissió informativa.

Pel govern, la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu, va assegurar que havien treballat per mantenir l’oposició «al corrent» i rebre les seves aportacions. Va admetre que «hi ha coses a millorar», va esmentar una avaria informàtica, i va lamentar que es qüestioni la legalitat de la proposta tot recordant que té un informe favorable del secretari i apuntant que es va anar incorporant tota la documentació a mesura que anaven atenent els requeriments dels serveis jurídics.

Defensa del govern

L’alcalde, Lluc Salellas, mentrestant, va assenyalar que l’oposició, durant el ple havia estat «valorant textos» quan deien que «no havien tingut temps de valorar» i va voler deixar clar que, a parer seu, s’havien complert tots els terminis per tal de garantir l’accés a la informació. «No hi ha cap irregularitat, sinó els serveis jurídics no hi haurien informat a favor», va insistir. A més a més, va indicar que l’oposició ara tindrà 30 dies per presentar al·legacions ja que tot just es feia l’aprovació inicial, no la definitiva. Per ell, d’aquesta manera es garanteix el dret a participació.

Finalment, va recordar que a Barcelona el PSC de Jaume Collboni (en minoria) no ha trobat cap suport i ha hagut de retirar les ordenances i, en canvi, a Girona ja feien l’aprovació inicial (el tripartit independentista té majoria). Això sí, a Girona es va aprovar sense cap suport de l’oposició, que hi va votar tot a en contra. A més, tots van anunciar que, molt probablement, presentaran al·legacions.

Recàrrec als pisos buits

El ple també va servir per aprovar l'aplicació d'un recàrrec en l’IBI als pisos de grans tenidors que estiguin buits i que va tenir l’aval del govern i del PSC, mentre que el PP i VOX es van abstenir. Seran a aquells propietaris que tinguin quatre o més habitatges amb algun sense habitar durant dos o més anys. Es comprovarà amb el consum d’aigua i si hi ha algú empadronat. La quantitat anirà pujant segons la quantitat de pisos buits i els anys i pot arribar al 150%, segons va explicar la tinenta d’alcaldia de Transició Ecològica i Transformació Urbana, Cristina Andreu.  Cristina Cots (PSC) va animar a impulsar més mesures socials en favor de l’habitatge. Jaume Veray (PP) va lamentar que s’ataqui la propietat privada. Francisco Domínguez (VOX), va qüestionar com es faran les comprovacions i si es vulneren drets de les persones.