Girona «revoluciona» els actes de Nadal «amb la campanya més gran fins ara»

S'han programat una seixantena d'activitats repartides en diferents barris i set mercats entre el 25 de novembre i el 5 de gener

L'encesa de l'arbre de plaça Catalunya de l'any passat.

L'encesa de l'arbre de plaça Catalunya de l'any passat. / Marc Martí

Josep Coll

Josep Coll

L'Ajuntament de Girona, amb la col·laboració amb els comerciants de la ciutat, ha programat una seixantena d'activitats i set mercats per la campanya de Nadal que es farà entre el 25 de novembre (aquest dissabte) i el 5 de gener. La vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Geis, ha explicat que s'han «repensat» i «revolucionat» les activitats per aquestes festes amb la «campanya més gran fins ara». Tot això, amb l'objectiu d'incentivar el comerç i perquè «la ciutat estigui viva cada dia» durant Nadal. Per això, hi ha actes «tradicionals» combinats amb altres «més moderns», com ara música, tallers, cercaviles o xocolatades, entre d'altres. Una activitats que arribaran a diferents barris, com Taialà, Santa Eugènia, Pont Major o Sant Narcís, i «no només al centre». Tot plegat, amb la finalitat de descentralitzar els actes.

Entre les novetats, destaca que es faran actuacions musicals de grups o cantats professionals, a part de les cantates de les escoles. També es faran tallers per la canalla més tradicionals, com el de llufes (un ninot de paper que es penja a l'esquena d'algú sense que se n'adoni el dia dels Sants Innocents). I altres de més moderns com el lettering, que consisteix a dissenyar lletres amb diferents formes.

A més, s'han programat diferents visites guiades pels gironins, després de «l'èxit» que van tenir les de l'estiu. Aquestes seran «inclusives i obertes a tothom». En aquest sentit, hi haurà una visita teatralitzada sobre les llegendes de Girona adaptada amb pictogrames per a famílies amb infants amb discapacitat intel·lectual, o la visita a la Farinera que tindrà servei d'audiodescripció per a persones invidents. En total, es faran dotze visites diferents entre les quals destaca la que es farà als comerços emblemàtics de la ciutat. També la presidenta de Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, va explicar que en l'àmbit comercial s'han de fer «moltes coses» perquè és la «campanya més forta» i el «comerç ho necessita».

Reducció del 6% en el consum energètic

Per altra banda, la tradicional encesa de llums de Nadal tindrà lloc aquest divendres 24 de novembre a la plaça Catalunya (18 hores), on estarà instal·lat l'arbre. L'acte comptarà amb parlaments i l'actuació musical de Jim, la guanyadora de la segona edició del programa Eufòria de TV3. L'activitat anirà acompanyada d'una cercavila prèvia amb la Girona Marxing Band i la Colla de Gegantons de Girona i, un cop s'hagin encès les llums la cercavila continuarà fins a la plaça de la Independència per donar el tret de sortida al Mercat de Nadal.

La il·luminació de Nadal, tota amb led, estarà ubicada en 118 espais de 31 sectors diferents i tindrà eficiència energètica per tal de reduir el consum. Una de les novetats és que el plàtan del Mercat de Lleó estarà il·luminat amb uns focus led. Els llums s'obriran entre les 17:45 hores i les 22 hores, exceptuant els divendres, dissabte i vigílies de festius, quan ho faran entre 17:45 i les 23 hores. La decoració s'il·luminarà entre el 24 de novembre (aquest divendres) i el 6 de gener.

La potència de l'energia i els llums són els mateixos que el Nadal passat, però ara estaran oberts quinze minuts menys, el que reduirà un 6% el consum energètic. L’Ajuntament també explica que és difícil calcular el preu del llum, ja que fluctua cada mes. A més, es preveu un estalvi del 50% en la factura total respecte al Nadal passat, perquè s’ha passat de pagar de trenta a quinze cèntims el kilowatt, aproximament.