Girona ha de pagar 30.000 euros més a treballadors per desigualtats retributives

El jutjat social dona la raó a cinc empleats municipals que se sumen als quatre que ja havien tingut la sentència favorable

Fins ara s’han celebrat una quarantena de judicis dels 150 previstos i l’Ajuntament ja ha pagat un total de 46.000 euros

S’han posat unes 150 demandes i si totes surten favorables als empleats, l’Ajuntament pagaria 1,2 milions

Una concentració dels treballadors municipals el passat 14 de desembre a la plaça del Vi.

Una concentració dels treballadors municipals el passat 14 de desembre a la plaça del Vi. / Aniol Resclosa

Josep Coll

Josep Coll

L’Ajuntament de Girona haurà de pagar un total de 30.471 euros a cinc treballadors més als quals el jutjat social els ha estimat la demanda de reconeixement de dret i reclamació de quantitat en concepte de desigualtats retributives. A aquesta quantitat encara se li ha de sumar el 10% més pels interessos de demora, el que fa pujar la xifra fins als 33.518 euros. En el ple de dilluns es donarà compte d’aquestes cinc indemnitzacions, totes dutes a terme per advocats privats. També donarà compte d’una sentència que ha sortit favorable a l’Ajuntament, en aquest cas perquè un treballador que es va jubilar va reclamar tota la Valoració de Llocs de Treball (VLT), que el jutge va rebutjar.

Totes aquestes se sumaran a les quatre sentències favorables a empleats que va portar Comissions Obreres (CCOO). Així, en total l’Ajuntament ja ha hagut de pagar 46.000 euros (50.600 euros si se suma el 10% de demora) per aquestes nou sentències favorables als treballadors. En tot cas, ja són una quarantena de treballadors municipals els que han passat pels jutjats, n'acabaran passant al voltant de 150.

De moment, les úniques sentències que han sortit han estat dels treballadors laborals, totes favorables als empleats. Aquests han passat pel jutjat social i només poden reclamar retroactivitat d’un any. Mentrestant, s’està a l’espera de conèixer les sentències de demandes interposades pels funcionaris a l’Ajuntament, que funcionen diferent. Aquestes passen pel jutjat contenciós i tenen una retroactivitat de quatre anys. Per tant, si surten favorables els treballadors, la xifra de la quantitat a pagar per part del consistori es dispararà.

De fet, entre els quaranta treballadors que han passat pel jutjat, n’hi ha entre quinze i vint que ja van passar pel jutjat fa un parell de mesos i ara s’està a l’espera de conèixer la sentència en les pròximes setmanes. Si totes surten favorables als treballadors, els 46.000 euros que de moment ha pagat l’Ajuntament s’enfilaran, ràpidament, fins als 200.000 euros segons expliquen fonts de CCOO. Les sentències posades pel jutjat són fermes, malgrat que l’equip de govern ha recorregut a totes elles al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) i s’està a l’espera que l’òrgan jurisdiccional es posicioni.

En tot cas, fonts de CCOO expliquen que es preveu que en el pròxim mes surtin entre quinze i vint sentències favorables als treballadors, tan laborals com funcionaris. De fet, aquesta mateixa setmana ha sortit una sentència a un treballador laboral que puja a uns 6.000 euros. El sindicat també confirma que uns 120 judicis ja tenen data (alguns ja s’han fet) i uns 30 estan a l’espera. Si totes les sentències acaben sortint favorables als empleats, l’Ajuntament hauria de pagar uns 1,2 milions d’euros per desigualtats retributives.

Mobilitzacions dels empleats

Fa un mes, aproximadament, els treballadors municipals van reprendre les mobilitzacions sorolloses a la plaça del Vi per demanar a l’Ajuntament que compleixi els compromisos que impliquen pujades de sou per la VLT i l’increment del 3% establert per l’Estat. Les concentracions s’havien aturat durant un temps perquè s’havia arribat a un acord que, finalment, no es va produir. Les manifestacions es fan cada matí durant un quart d’hora.

Al mateix temps, dilluns a la tarda, abans del ple municipal, els treballadors també es concentraran a la plaça del Vi. Els treballadors confirmen que les mobilitzacions es faran de forma indefinida per a solucionar el problema. I és que a part de reivindicar el pagament de la VLT i la pujada del 3% del salari, també hi ha unes demandes quant al calendari laboral. Treballadors i Ajuntament no es posen d’acord, per un dia, en el total de jornades laborals de 2024.

Subscriu-te per seguir llegint