Alumnes del Cartañà demanen no moure’s de la seu actual a Girona

Un grup d’estudiants es concentra abans del ple municipal i la regidora d’Educació, Queralt Vila explica que el trasllat a mòduls prefabricats a Can Prunell es cosa de la Generalitat

La policia i treballadors municipals també es manifesten abans del ple per demanar diferents millores

Una quinzena d’alumnes de primer d’ESO del Casal Bisbe Cartañà, una de les seus de l’institut Ermessenda, es van concentrar aquest dilluns a la tarda abans del ple municipal per reclamar no marxar de l’edifici quan acabi el curs. A partir del setembre els alumnes aniran a estudiar a l’altra seu, situada a Can Prunell, a la zona de Palau, i ho faran en uns mòduls prefabricats el costat dels que ja hi ha.

Un dels estudiants, Aleix Puig, va explicar que no es volen «canviar d’institut» el curs vinent, ja que això representarà anar «anar més lluny» d’on viuen. Pels alumnes suposarà «trigar més» per anar a classe. Una altra alumna, Miranda Simon, també va assenyalar que quan van anar a fer la jornada de portes obertes els van dir que es quedarien al Cartañà i no que anirien en «barracons».

El conveni entre l’Ajuntament i el Bisbat per utilitzar l’equipament del carrer Antic Roca acaba aquest curs i no es renovarà. La regidora d’Educació, Queralt Vila, va explicar durant el ple que és la Generalitat que té les «competències» de secundària i no l’Ajuntament. També va dir que quan es va formalitzar el lloguer amb el Bisbat el 2014 s’esperava que fos una «solució temporal». Ara, l’Ajuntament va demanar a l’ens autonòmic «negociar» amb el Bisbat pel lloguer de l’espai, però aquest ha optat, com a «millor opció», posar els mòduls prefabricats a Can Prunell.

En tot cas, la voluntat de l’Ajuntament i la Generalitat és accelerar «tots els tràmits» per «desencallar» el projecte de la nau de l’antiga fàbrica Simon, al carrer Barcelona, on s’ha d’ubicar el nou institut Comtessa Ermessenda. Vila, que entén «el malestar de les famílies», va apuntar que esperen «donar notícies» d’aquest nou espai aviat. També va deixar clar que «no es planteja tancar cap institut ni perdre línies d’ESO a la ciutat» i que es facilitarà «el transport de l’alumnat fins a Can Prunell».

Protestes dels treballadors

Els treballadors municipals i la policia també es van tornar a concentrar en una mobilització sorollosa, amb petards, sirenes o xiulets, per reivindicar diferents aspectes. Pel que fa a la policia, el portaveu del sindicat SIP-Fepol, Jordi Garcia, va lamentar que Girona «està a la cua» quant a ràtio de policia per habitant i que això afecta al servei que poden prestar. També va explicar que, com va passar per la cavalcada de Reis, es tornin a fer diferents decrets d’alcaldia perquè els agents facin hores extra. De fet, temen que passarà això, per exemple, en la processó de Setmana Santa. I és que no s’ha arribat a cap acord amb l’equip de govern.

Per la seva banda, el tinent d’alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font, va dir durant el ple que la ràtio de la Policia Municipal de Girona està «per sobre de les recomanacions de la Unió Europea». També va dir que es negociarà «les vegades que faci falt» per arribar a un acord. En aquest punt també va intervenir l’alcalde, Lluc Salellas, que va apuntar que «el compromís del govern és ampliar la plantilla de la Policia Municipal».

Per altra banda, els treballadors municipals reclamen des de fa temps pujades de sou per la VLT i l’increment del 3% establert per l’Estat. Tot això, representa «molts diners cada mes per a molts treballadors», van explicar el portaveu de Comissions Obreres, Rafa Navarro, i el de la Intersindical, Jordi Navarro. Per això, van reclamar «ser escoltants» i no van descartar més mobilitzacions en cas contrari, com poden ser talls de carrers o, fins i tot, alguna vaga.