El pes de les tradicions

«TODO SOBRE MI PADRE» 3Robert De Niro és l’únic al·licient d’aquesta comèdia d’embolics sobre un xoc cultural

El pes de les tradicions

El pes de les tradicions / pep prieto

Pep Prieto

Pep Prieto

El nom de l’actor Sebastian Maniscalco és molt desconegut a casa nostra, però segur que més d’una i d’un el reconeix perquè els seus monòlegs acostumen a aparèixer els reels d’Instagram i té un bagatge més que destacat com a humorista tirant a irreverent. Todo sobre mi padre és un projecte més personal del que sembla, ja que es basa en les seves pròpies experiències com a fill d’immigrans italians i és coautor del guió de la pel·lícula, que ha dirigit Laura Terruso. Arriba avui a les sales de cinema del nostre país amb l’aval d’haver-se convertit en un petit èxit sorpresa a les taquilles nord-americanes, on ha assolit uns números prou decents malgrat la forta competència de la temporada. Però que els titulars no portin a confusió: Todo sobre mi padre és una comèdia força insulsa que abusa de tots els clixés imaginables sobre els xocs culturals, que s’assembla a dotzenes de títols anteriors (amb la saga Los padres de ella al capdavant) i que no fa justícia a la fama de Maniscalco. Per tant, només agradarà al públic poc exigent o als fans de l’humor gruixut. La resta s’oblidarà del que ha vist quan apareguin els títols de crèdit.

El protagonista de Todo sobre mi padre és Sebastian, un jove italoamericà que s’ha enamorat de la molt nord-americana Ellie. Li vol demanar que es casi amb ell, però té una espina clavada: el seu pare, Salvo, és un home molt tradicional a qui no agraden les sorpreses. Quan Sebastian li explica les seves intencions, Salvo posa com a condició conèixer els pares d’Ellie. Fins aquí, tot molt normal. Però quan el noi munta un cap de setmana per tal que les dues famílies es coneguin millor, les seves diferències no triguen a aflorar i tant ell com Ellie es veuen immersos en una successió d’embolics que no sembla tenir final. Maniscalco és millor actor que guionista (com a mínim en aquesta pel·lícula) i a estones salva la funció de l’ensopiment.

Però el que realment paga la pena de Todo sobre mi padre és el xou de Robert De Niro, amb qui el protagonista va coincidir a El irlandés i que aquí treu punta a un sentit de l’autoparòdia que ja ha desplegat en unes quantes ocasions. Al seu costat destaca la presència en el repartiment de Leslie Bibb, Kim Cattrall, Anders Holm, Brett Dier i el veterà David Rasche, que viu una segona joventut a la pantalla gràcies a l’èxit de la reeixida sèrie Succession.

Subscriu-te per seguir llegint