Opinió

Joan Martín

Un govern d’unitat per un Salt millor

S’acostuma a dir que després d’unes eleccions ningú perd i tothom guanya i és veritat que després d’una campanya electoral que es viu amb intensitat i on es generen expectatives qui més o qui menys intenta buscar algun aspecte positiu en els resultats. Però passat un temps i amb la tensió i els nervis reposats toca fer una anàlisis més profunda dels resultats i valorar la situació i, un governant responsable, ho ha de fer pensant en l’interès de la ciutadania.

Ara que ja fa un mes de les eleccions municipals i han passat dues setmanes de la constitució de l’Ajuntament de Salt, és moment de fer aquesta anàlisis més reposada i seria recomanable que la fessin tots els partits. Des del PSC l’hem feta des de la serenor, amb objectivitat i, sobretot, pensant en Salt. Les conclusions han estat clares, el resultats electorals reposen la governabilitat de Salt en decisions que hauran d’acordar ERC, PSC i Junts. Valorant aquesta reflexió amb els altres grups i veient que no distava tant com podria semblar des del PSC i Junts, amb un acte de responsabilitat, vàrem decidir que era l’hora de sumar i proposar la conformació d’un govern d’unitat juntament amb ERC per treballar conjuntament, en un moment que a Salt s’han d’afrontar importants reptes.

Per la seva part, ERC a Salt també hauria de fer la seva anàlisis, saber situar el context i valorar que els resultats l’han deixat molt lluny d’una majoria i per tant no pot actuar com si la tingués. El seu candidat Jordi Viñas va ser investit alcalde per ser el cap de llista de la força més votada però per si sol suma menys d’un terç dels regidors del plenari així que, si vol deixar els extremismes a banda, haurà d’acordar totes les seves decisions amb el PSC i amb Junts, i no hi ha cap altre alternativa ni aritmètica variable possible.

Així que arribats a aquest punt, és difícil de comprendre i de fer entendre a la ciutadania per què no és possible avançar en un acord d’unitat a Salt. És incomprensible que s’acusi als proposants d’un acord de bloquejar el govern quan encara no s’ha fet ni el primer ple de mandat o de voler cadires quan el que fan és instar al grup que està al govern, i té totes les cadires, a sumar-se a aquest acord que hauria de donar estabilitat i ampliar la capacitat de treball del govern amb l’única limitació de no augmentar la despesa política.

La raó de no fer cap progrés sembla més aviat estar en la reafirmació d’aquell refrany que diu “Mira de què es vanta i sabràs què li falta”, perquè precisament qui bloqueja la construcció d’un govern d’unitat és el partit que no vol cedir quota de poder. Així que des d’aquesta tribuna vull reiterar l’oferta a Jordi Viñas a seure’s i avançar en un acord d’unitat pel bé de Salt i dels saltencs i saltenques, que actuant amb generositat i amb lleialtat el govern que conformaríem els tres grups representaria una amplia majoria de la ciutadania i amb una clara voluntat de treballar per un Salt millor.