Diari de Girona

Diari de Girona

Albert Soler

Disparar contra la pregonera

No he assistit mai a un pregó de les festes, no hi aniria ni encara que el pregoner fos jo. Un pregó de festa major és el contrari a la festa, és un acte oficial en el qual algú a qui li han encarregat oficialment un text, lloa oficialment la ciutat, o alguna cosa semblant, ja dic que no he estat mai en cap. Qui ho va entendre bé va ser Tierno Galván quan era alcalde de Madrid, que en un pregó va instar tothom a col·locar-se. Tant d’èxit va tenir la crida, que des de llavors polítics de tot signe no han deixat de col·locar-se, i no només a base de portes giratòries, fins i tot hi ha hagut un vicepresident que va col·locar la senyora de ministra. A Catalunya fou on amb més ganes es va seguir la consigna, van córrer els polítics a col·locar-se ells i a col·locar familiars, amics i tothom qui tingués carnet del partit. Si no hi havia prou paradetes per a tant d’aspirant a col·locat, es creaven direccions generals, ambaixades, un programa televisiu de la Diputació o consells de la republiqueta, el cas era col·locar-se i col·locar.

No sé quin interès pot tenir ningú a pronunciar un pregó, tret que després l’alcalde et convidi a croquetes, això seria un bon motiu, encara que siguin croquetes oficials. Quan tornem a compartir taula, hauré de preguntar-li a Najat El Hachmi si va haver-hi croquetes, i si no va ser així, per les seves raons, tan bé que s’està de festa en lloc d’estar parlant de la festa. Najat és la pregonera d’enguany a La Mercè, cosa que solleva als llacistes, als islamistes, als transgènere i no sé si a algú més, ja he deixat de comptar-li els enemics, per enveja, ja que la vàlua d’un periodista es mesura per la quantitat de gent que té en contra. Parafrasejant Dalí, Najat és columnista; jo també. Najat critica el llacisme; jo també. Najat està contra l’ús de vel; jo tampoc, no seré jo qui digui a les dones com desvestir-se, tret que m’ho sol·licitin, cosa cada cop més inhabitual. Respecte dels transgènere, la meva única contribució a la seva normalització fou aplaudir amb ganes l’actuació d’un d’ells a la sala Bagdad quan encara no es deien així, suposo que el meu entusiasme de llavors se’m convalida avui dia.

A final, resultarà que sí que és útil el pregó: serveix per a assenyalar els imbècils. Més ben dit, els imbècils s’assenyalen a si mateixos instant a boicotejar a qui no pensa com ells, o sigui, a qui pensa. Serveix també perquè a vegades en Toni Albà munti un pregó alternatiu i així treballi una mica, que ja anava sent hora (si fa mandra anar a un pregó oficial, assistir a un de l’Albà deu ser el més semblant a l’infern en la terra). Jo tinc el sa costum de, si no m’agrada un acte, quedar-me a casa o anar-me’n de bars que, d’altra banda, ja he dit que és el que faig en cada pregó. I també sense pregó.

El que molesta de Najat és que pensi pel seu compte i, no contenta amb això, per postres opini, i totes dues coses amb profusió. El sol fet de pensar és una anomalia per als qui la critiquen, però que a sobre tingui la gosadia de fer públic el que pensa, la converteix en el mal absolut. I en mala pregonera. No és la primera vegada que s’ataca a pregoners per les seves opinions -va ocórrer a Barcelona amb Pérez Andújar i a Girona amb Cercas-, ho fa sempre gent que voldria de pregoner a algú amb les seves mateixes idees i la seva mateixa capacitat intel·lectual. És a dir, gent que voldria de pregonera una escombra. O un ficus.

Compartir l'article

stats