Opinió

Petons no consentits

Hi ha imatges icòniques, destinades a descriure una època. Sóc partidari que el vídeo del petó de la manifestant independentista català a un policia nacional el 2017 és la metàfora perfecta de tota una època de Catalunya.

En llegir la notícia als diaris, i veure el petó a YouTube, que va ser dels bons, de seguida em va venir a la ment una altra imatge d’una altra època que es tornaria una icona. Es tracta de la famosa presa del fotoperiodista Marc Riboud titulada «Noia oferint una flor als soldats». Una noia amb cara de pena que s’enfronta als fusells amb una margarida, presa a l’octubre de 1967 a Washington en una protesta antibel·licista.

La foto, que bé podria ser la imatge condensada del pacifisme i l’oposició a la política exterior d’Occident, sempre em va semblar que tenia un doble sentit. Que la seva imatge era lenticular. Al meu entendre, és una foto que, més que representar el pacifisme, en canviar d’angle dibuixa aquest moviment hippie de nens bé americans als quals mai els va faltar res i van veure la guerra per televisió, i que aviat es toparien de cara amb la realitat. Jan Rose Kasmir era el nom de la noia.

Recordem l’època. El 2017 els independentistes estaven molt creguts d’allò de «la revolució dels somriures», suposició més ingènua fins i tot que enfrontar les baionetes amb una flor. No crec que hagi estat la libido el que va moure a la nacionalista catalana a besar al policia. Sinó, més aviat, l’il·lusori que era tot llavors. El naïf de bona part del moviment. Sóc de la idea, més aviat, que la dona aquella degué creure que era la nova Jan Rose Kasmir de Catalunya, amb aquell gest. Per això el petó descriu tan bé l’època. Una en què la gent creia en el naixement d’una nova república.

El besat, un policia nacional imputat per les càrregues del referèndum il·legal del 2017, en assabentar-se que el petó havia estat filmat, el va gravar el canal qatarià Al-Jazera, va prendre reprimendes. Amb la que està caient amb els petons no consentits, aquesta setmana va posar una denúncia per considerar-ho un delicte contra la llibertat sexual.

Presentada al Jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, l’acusació relata que la dona li va fer un petó de manera «sorprenet, inopinada, sobtada i no consentida», denunciant la besadora de ser propietària d’un «ànim libidinós». Un pot suposar l’ample que s’ha quedat l’home.

Ara, com és el destí de vegades de sarcàstic i recargolat.

Subscriu-te per seguir llegint