Opinió

A què juguen tots plegats?

A les primeres de canvi ja es visualitzen esquerdes a la majoria parlamentària que va donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. Aquest dimecres el govern pretén aprovar tres decrets. El primer preveu executar un pla de recuperació, transformació i resiliència del servei de Justícia i la funció pública; el segon és el decret anticrisi que inclou la revalorització de les pensions contributives al 3,8%, la gratuïtat de Renfe per als usuaris freqüents i la suspensió dels desnonaments en llars vulnerables, entre d’altres; i el tercer contempla l’adopció de disposicions urgents per adaptar a la directiva europea la conciliació familiar. Són les mesures que el govern va aprovar a finals d’any i que Pedro Sánchez va anunciar en una roda de premsa abans de les vacances de Nadal i en la qual va dir que confiava amb el suport dels seus socis parlamentaris quan les portessin al Congrés.

Però poques hores abans del ple en què s’han d’aprovar els decrets, Junts i Podem han manifestat la seva contrarietat per alguns aspectes dels decrets i han anunciat que tal com estan redactats no hi votaran a favor. A Junts no els agrada el decret òmnibus sobre la justícia perquè preveu que qualsevol llei que s’aprovi pot quedar en suspens si un tribunal planteja una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i temen que això pugui passar amb la llei de l’amnistia. També consideren que hi ha altres qüestions en els decrets que retallen les competències de la Generalitat. Mentre que Podem vol que en les mesures contra la inflació hi figuri el compromís de fixar un topall en el lloguers.

Tot plegat ha provocat reunions de darrera hora per intentar trobar acords de consens i impedir que el govern perdi les primeres propostes que presenta al Congrés de Diputats i, naturalment, es doni ales a la dreta per atiar la campanya contra Pedro Sánchez pels equilibris que ha de fer per mantenir-se a la Moncloa.

El desacord de Junts sembla més una sobreactuació per marcar distàncies amb ERC i, també, amb els socialistes que no pas un argument de pes per oposar-se als decrets. No és cap secret que qualsevol llei que s’aprovi pot quedar en suspens si un tribunal planteja una qüestió prejudicial al TJUE i que no cal que ho digui cap decret del govern espanyol, perquè està regulat per l’ordenament jurídic europeu. Per tant, en aquest cas, el govern es limita a aplicar la normativa de la Unió Europea (UE). I pel que fa a les retallades a competències de Catalunya, com és que ERC no hi està en contra si és el partit que actualment governa a la Generalitat?

Una altra cosa és que el govern de Pedro Sánchez, abans de presentar decrets al Congrés, hauria de negociar amb els socis parlamentaris dels quals en depèn, ja que si no ho fa i dona per descomptat el seu vot es pot trobar amb sorpreses com les que ha tingut aquestes darreres hores.

El que sorprèn més és que davant el compromís de legislatura que van adquirir tots els partits que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, a la primera ocasió que es presenta ja es visualitzi el desacord i la desconfiança entre socis parlamentaris. No s’entén a què juguen. Els partits independentistes haurien de ser conscients del que suposa per al PSOE tirar endavant la llei d’amnistia per l’hostilitat que genera i per haver de desdir-se de tot el que havien manifestat abans de les eleccions. Des de Junts poden escenificar el que vulguin, però han de tenir en compte que la llei d’amnistia no és un tema menor i que de la mateixa manera que van demostrar cintura en la negociació per la investidura, haurien de ser capaços de distingir entre el que és important i el que és urgent. I des del PSOE també han de pensar en la dificultat de Junts i d’ERC per explicar que allò que havien promès fer en 18 mesos va fracassar i que ara cal pactar una llei d’amnistia i tornar a posicions autonomistes.

Si el que hem vist aquests dies ha de ser la tònica de la legislatura, la dreta i l’extrema dreta tindran pista lliure i sense peatges per arribar a la Moncloa a les properes eleccions i no hauran d’esperar gaire.

Subscriu-te per seguir llegint