Opinió

La carta de la identitat amenaçada

La immigració és carn de batalla política tot i que creix la seva acceptació, segons l’enquesta elaborada per l’Institut de Ciències Polítiques i Socials. Les respostes indiquen que, en vint anys, els qui consideren poc o gens greu tenir un veí immigrant han pujat del 86% al 96% de la població. Només un 2,3% ho troba greu o molt greu. Anant a concretar tipologies, els qui s’esveren per l’edificació d’una mesquita a prop de casa han baixat del 38% al 24%. Si creix l’acceptació, com és que Junts per Catalunya ha decidit posar el focus en aquest tema?

Les declaracions de Jordi Turull reclamant les competències en immigració per expulsar delinqüents reincidents, serveixen sobretot per agitar el debat, ja que les expulsions les dicten o deneguen els jutges. Fins i tot quan és la policia la que decideix fer fora de l’Estat un sensepapers, aquest pot apel·lar al sistema judicial.

Quant als motius per agitar el debat, aquests guarden relació amb el creixement del vot als partits xenòfobs amb estelada, que han plantat la bandera i han marcat territori a les darreres eleccions municipals.

La nova situació no es deu al fet que s’hagi ampliat el grup que rebutja els immigrants (ans al contrari), sinó a la seva radicalització. No hi ha més intolerants sinó menys, però els que en són cada dia ho demostren de forma més desinhibida.

Entre les explicacions possibles ens podem fixar en la que s’apunta a la mateixa enquesta: Fa tres dècades, el principal motiu de rebuig era «perquè prenen la feina als d’aquí». L’any passat aquest motiu havia perdut la major part de la seva força i, en canvi, el primer lloc era ocupat per la resposta «perquè no accepten els nostres costums». Aquesta qüestió i la religiosa sumaven gairebé la meitat dels arguments.

El fonament del rebuig ha passat del perjudici econòmic a la identitat amenaçada, un sentiment molt profund i essencial capaç d’activar totes les defenses. I el nacionalisme se sent molt còmode quan es juga la carta de la identitat.

Subscriu-te per seguir llegint