Opinió

El llegat de Xifra i Boada

Els premis Manel Xifra i Boada van celebrar dijous la seva dinovena edició. Els guardons posen en valor persones i investigadors que han fet aportacions al camp de l’enginyeria i el coneixement científic i tècnic, unes disciplines indispensables per a progressar. És un bon moment, també, per a recordar la figura de l’empresari que dona nom als premis. El fundador de Comexi, una empresa nascuda a Girona que s’ha convertit en un referent mundial del sector de l’embalatge flexible.

Poc després de la mort de Xifra i Boada, Jordi Vilamitjana, antic col·laborador d’aquest diari i autor d’un llibre sobre la companyia, escrivia: «Hi ha hagut sempre a Comexi el desig de traslladar, de Girona al món, valors i principis. Aquests valors són un compendi de consells per anar per la vida: seriositat, compromís, senzillesa, humanitat i austeritat». Crec que una de les claus de la consolidació i creixement de l’empresa ha estat saber preservar aquest llegat.

En els meus inicis en la secció d’Economia d’aquest diari, vaig tenir l’oportunitat de parlar de manera informal en un acte amb Manel Xifra i Boada. Poca estona després se’ns afegiria el també empresari Josep Maria Ginés. Jo ja no vaig parlar més. Em vaig limitar a escoltar. I no recordo qui ho va dir, però sí que em va quedar gravat: «Només es progressa si es mira lluny, es pensa en gran i essent conscient d’on vens».