5 senyals d'alerta

¿És hora d’acudir a un especialista en salut mental?

La població espanyola és cada vegada més proactiva per buscar solucions a problemes de salut mental, que importen al 81%. Les dones parlen més amb les seves amigues i familiars sobre els seus problemes i també acudeixen més a teràpia

Salut mental

Salut mental

Segons l’última Enquesta Europea de Salut a Espanya, el 5,84% de la població de 15 o més anys va declarar haver sigut diagnosticat d’ansietat crònica. Afortunadament, la sensibilitat cap a la salut mental desperta a Espanya. Cada vegada hi ha més persones decidides a buscar ajuda, tot i que encara no s’ha eliminat del tot l’estigma que suposa rebre suport professional per reforçar el benestar psicològic. Prova d’això és que, tal com mostra l’estudi ‘Cigna 360 Well-being Survey’, només el 19% dels espanyols acudeixen a un especialista en la matèria per aprendre a gestionar les seves emocions. En el seu lloc, 3 de cada 10 enquestats prefereixen decantar-se per opcions saludables com fer esport, portar una dieta equilibrada o rutines per millorar el descans.

Aquestes xifres reflecteixen que la població espanyola és proactiva a l’hora de buscar solucions als seus problemes de salut mental. I és que aquest pilar és considerat pel 81% dels enquestats com el més important per al benestar integral, segons el mateix informe.

Les dones, més disposades a anar a l’especialista

Per sexes, s’aprecien diferències entre homes i dones a l’hora de cuidar la seva salut mental. Les dones són les que més es decanten per gestionar les seves emocions a través d’iniciatives saludables com practicar exercici. Un 34% davant del 25% dels homes. També parlen més amb els seus amics i familiars sobre els seus problemes (25% davant del 22% en el cas dels homes) i acudeixen més a teràpia (20% les dones en comparació amb un 18% els homes). “La pandèmia ha visibilitzat un problema de salut mental que ja existia, rebaixant el tabú que hi ha al seu voltant. La vida de la població en general s’ha vist sotmesa a moltes pressions que, si no es controlen, poden tenir greus conseqüències per al seu benestar integral. No s’ha d’oblidar que els trastorns que produeixen una inestabilitat emocional continuada afecten directament la nostra forma de pensar, actuar i percebre tot el que ens envolta, a més de determinar la forma com ens relacionem”, destaca María Sánchez, e-Health Medical Manager de Cigna España.

Senyals d’alerta

Amb l’objectiu d’ajudar a prevenir o abordar com més aviat millor i de la millor manera qualsevol alteració en el benestar mental, els especialistes en salut mental de Cigna identifiquen cinc senyals fonamentals que indiquen la necessitat de demanar ajuda professional:

  1. Tenir una actitud negativa i una obsessió per detalls sense importància. Una forma de procedir excessivament crítica produeix tensió, agitació emocional i un estrès rellevant. No s’ha d’oblidar que els pensaments negatius afecten el nostre funcionament emocional. I quan la crítica es converteix en un hàbit, pot conduir a greus disfuncions emocionals. Certament, pot convertir-se en un factor important de trastorns com la depressió o l’ansietat.
  2. Començar a menjar en excés o perdre la gana. Els trastorns alimentaris són, també, un símptoma de malaltia mental. Hi ha qui converteix el menjar en un refugi i un consol i comença a menjar sense control, sense importar-li el deteriorament del seu cos i de la seva salut. Al contrari, hi ha qui deixa de menjar perquè té una imatge distorsionada de si mateix que li fa pensar que té sobrepès. Així és com comencen els problemes relacionats amb la distorsió de la realitat.
  3. 3. Perdre l’interès per les activitats que se solien disfrutar. El nostre nivell de motivació pot variar en cada moment. No obstant, perdre la il·lusió per les coses amb les quals abans es disfrutava pot desencadenar en una carència d’interès per pensar en el futur. Aquesta sensació d’apatia i desgana pot dificultar la realització de les activitats diàries, propiciar un sentiment d’indiferència i sense interès per fer gairebé res. Aquesta actitud de desgana és un senyal que indica necessitat d’acudir a un professional.
  4. Evitar socialitzar o relacions amb els altres. Qualsevol persona ha pogut experimentar por o ansietat a l’ajuntar-se amb altres persones. Però els que pateixen fòbia social viuen aquest temor en excés i de forma persistent. Quan aquesta por interfereix en les activitats diàries, és a dir, en les relacions amb altres persones i en el seu rendiment laboral, serà necessari acudir a un psicòleg o psiquiatre.
  5. Dificultats de concentració. Hi ha múltiples factors que poden contribuir a desviar l’atenció i dificultar el rendiment en les feines diàries. No obstant, l’ansietat, sentir-se deprimit o trist, o els trastorns de l’estat d’ànim poden obstaculitzar la gestió dels pensaments. Encara que certa falta de concentració en moments puntuals entra dins de la normalitat, si els episodis són duradors, treballar amb un professional és la millor manera d’identificar i abordar els possibles problemes subjacents, com la depressió, l’estrès o l’ansietat, que dificulten la concentració fins i tot en feines senzilles.

Davant de qualsevol d’aquests símptomes, és important diferenciar entre una mala salut mental i una malaltia mental. I els únics que poden fer-ho són els professionals especialistes en psicologia o psiquiatria. Una persona pot experimentar moltes emocions negatives i no ser diagnosticada amb una patologia mental. No obstant, per evitar qualsevol dels escenaris és crucial posar en marxa mesures de prevenció que ajudin a estar atent als senyals i a com els canvis del dia a dia afecten el benestar emocional individual.