Amb aquestes temperatures tan altes, és recomanable dormir amb l'aire condicionat posat?

L'aire condicionat s'ha convertit en tot un aliat durant aquests dies, en els quals les mínimes nocturnes superen els 20 graus. Però, poden perjudicar la salut?

Amb aquestes temperatures, és bo dormir amb l'aire condicionat?

Amb aquestes temperatures, és bo dormir amb l'aire condicionat? / FREEPIK

Rafa Sardiña

Dormir a l'estiu es pot convertir en una tasca realment difícil quan la calor referma.

En molts punts de la geografia espanyola estan vivint autèntiques nits tropicals, en les quals les mínimes nocturnes no baixen dels 20 graus.

  • Les nits tropicals són aquelles en les quals el mercuri és igual o superior a 20 °C.
  • Els experts consideren que la temperatura ambient de confort, essencial per a agafar el son, se situa entre els 16-18 °C.

A partir d'aquesta temperatura, costa molt agafar el son en els primers intents i no parem de donar voltes en el llit.

Infeccions en les vies aèries superiors

Durant les nits més tòrrides és molt habitual recórrer a l'ús de ventiladors o de l'aire condicionat, encara que no són pocs els que es pregunten si dormir amb aquesta mena d'aparells pot ser perjudicial per a la salut.

La doctora Olaia Bronte, pneumòloga i membre de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) explica que:

  • “Quan les temperatures són elevades és impossible resistir-se a l'aire condicionat, però hem d'aprendre a usar-lo per a evitar riscos per a la salut que poden anar d'un simple refredat a una infecció per bacteris o fongs greus”.

I és que, com a estima l'especialista, fins a un 20% dels quadres catarrals, laringitis, faringitis o processos bronquítics es produeixen durant aquests mesos, especialment per la utilització inadequada de l'aire condicionat.

Dormir amb aire condicionat és recomanable?

Dormir amb aire condicionat és recomanable? / FOTO DE CONNOR JAMES EN UNSPLASH

Aquestes infeccions solen ser lleus, i es produeixen per l'efecte irritatiu i inflamatori de l'aire fred sobre la via aèria superior, faringe, laringe o a nivell bronquial. A més, l'aire condicionat redueix la humitat de l'ambient, la qual cosa produeix sequedat de la mucosa nasal i la via respiratòria superior.

Riscos per a la salut del mal ús de l'aire condicionat

Per això la doctora Bonte posa l'accent en la importància de netejar correctament i mantenir a punt els filtres a l'aire condicionat, ja que els problemes de salut més greus estan relacionats amb els gèrmens que s'acumulen en aquests accessoris.

  • “Entre els gèrmens relacionats amb els sistemes de ventilació, el més conegut és el bacteri Legionel·la pneumophila, responsable d'una pneumònia que pot ser greu".
  • "Uns altres dels principals contaminants de l'aire són els fongs Aspergillus niger i Aspergillus fumigatus, que provoquen rinitis, asma, pneumònia o pneumonitis per hipersensibilitat”.

I, sobretot, recalca l'especialista, hi ha determinades persones que han de ser prudents davant l'ús de l'aire condicionat.

Parlem fonamentalment dels pacients amb malalties respiratòries cròniques, asmàtics, amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica, i els nens i ancians.

Des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, es recomana revisar i netejar els filtres de l'aire condicionat de manera periòdica, i seguir els consells sobre manteniment dels fabricants. Sense oblidar que s'ha de mantenir la qualitat de l'aire d'interior amb una adequada ventilació.

L'onada de calor arriba aquest dilluns al seu "pic" amb màximes que podrien superar 44 graus a Andalusia

L'onada de calor arriba aquest dilluns al seu "pic" amb màximes que podrien superar 44 graus a Andalusia / RAFA ALCAIDE

Quina és la temperatura ideal?

Els doctors ho tenen molt clar:

  • Situen la temperatura ideal entre els 22-24 graus, per a evitar problemes de salut, i un o dos graus més a la nit, ja que al voltant de les 4 o les 5 de la matinada és quan el nostre cos aconsegueix les temperatures més baixes.
  • I mantenir una humitat de l'aire entre un 35 i 60%.

En la mesura que sigui possible, cal evitar deixar l'aire condicionat posat tota la nit, perquè incrementa el risc de sofrir un refredat o un altre problema de salut, o en defecte d'això, posar un temporitzador.

Faringitis i laringitis, típiques consultes de l'estiu

A l'estiu són freqüents les consultes per faringitis i laringitis degudes a l'ús excessiu de l'aire condicionat, indica el doctor Carlos Ramírez, membre de la junta directiva de la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-*CCC).

L'aire fred expulsat per aquests aparells provoca “una sèrie d'alteracions en els sistemes de defensa naturals que tenim en nas i gola, els cilis perden mobilitat i, per tant, la circulació normal de la mucosa es torna més lenta, la qual cosa pot donar lloc també a l'aparició de sinusitis i otitis”, apunta.

  • “Es genera un ambient sec que també augmenta el mal d'aquests mecanismes de defensa”.

Símptomes dels refredats relacionats amb l'aire condicionat

Generalment, no solen causar febre. Els símptomes més freqüents són:

  • Esternuts
  • Rinorrea
  • Congestió nasal

La doctora Bonte recorda que el més indicat davant un quadre d'aquests és evitar a tornar a agafar fred i fugir dels canvis bruscos de temperatura. Per a aquests processos nasals o faringis no s'han de prendre antibiòtics, ja que es tracten d'afeccions d'origen víric.

Aquells pacients amb malalties respiratòries cròniques han de prestar especial atenció davant qualsevol canvi o símptoma de la seva patologia, i continuar amb el seu tractament i cures habituals receptades pel seu professional de la salut.

Símptomes de laringitis

La laringitis és una inflamació de la mucosa laríngia. És causada principalment per canvis bruscos de temperatura, així com per factors com el tabaquisme, la contaminació o vapors irritants. Els símptomes principals són:

  • Disfonia (pèrdua total de la veu)
  • Odinofàgia (dolor en empassar)

La més comuna és la laringitis aguda, explica l'especialista.

El tractament consisteix en l'administració d'antiinflamatoris i antibiòtic, si hi ha causa bacteriana.