Les afeccions neurològiques són responsables del 44% de la discapacitat per malaltia

Els experts calculen que portar hàbits de vida saludables per al cervell permetria evitar el 90% dels casos d’ictus i el 30% dels d’alzheimer

La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) ha recordat que les malalties neurològiques són les responsables del 44% de la discapacitat per malaltia crònica a Espanya. El 15% de la població mundial, és a dir, més de 1.000 milions de persones, pateixen algun tipus de discapacitat i gairebé el 50% d’aquesta discapacitat està causada per malalties neurològiques.

A més, nou de les quinze malalties més freqüents entre les persones que tenen reconeguda una discapacitat a Espanya són neurològiques, amb afeccions com l’ictus, l’alzheimer, el parkinson o l’ELA liderant la classificació; a més d’altres malalties neurològiques com ara la migranya, l’epilèpsia, l’esclerosi múltiple i la demència frontotemporal, també molt prevalents i amb alts índexs de discapacitat.

La World Federation of Neurology ha informat que les malalties neurològiques són la causa número u d’anys de vida ajustats per discapacitat a tot el món. Així mateix, les persones amb discapacitat tenen el doble de probabilitats de desenvolupar afeccions cròniques que poden afectar encara més negativament la salut del cervell, com ara depressió, diabetis, obesitat o problemes vasculars i poden veure reduïda fins a 20 anys la seva esperança de vida.

A Espanya, les malalties neurològiques són les responsables del 50% dels anys perduts per discapacitat. A més, són les responsables del 23% dels anys de vida perduts per mort prematura i les causants del 19% de les morts que es produeixen cada any a Espanya.

«Aquest any, l’objectiu principal de commemorar el Dia Mundial del Cervell és intentar conscienciar sobre que la discapacitat que provoquen les malalties neurològiques es pot prevenir, tractar i rehabilitar», va explicar el president de la Societat Espanyola de Neurologia, José Miguel Láinez.

«La càrrega de discapacitat i el nombre de persones afectades per malalties neurològiques en països com el nostre estan en continu augment a causa de l’envelliment de la població. En tot cas, és important assenyalar que la discapacitat cerebral pot afectar-nos a tots, independentment de l’edat, sexe o nivell socioeconòmic, per la qual cosa és responsabilitat de tots prioritzar la salut del cervell», va explicar Láinez.

I és que, per una banda, s’ha comprovat que portar hàbits de vida saludables per al cervell –entre els quals s’inclou realitzar activitats intel·lectuals i físiques, seguir la dieta mediterrània, evitar el tabac, l’alcohol, la hipertensió i la depressió, intentant tenir un bon estat anímic i buscant la socialització– ajudaria a prevenir moltes malalties neurològiques. S’estima que fins al 90% dels casos d’ictus i el 30% dels casos d’alzheimer i epilèpsia es podrien arribar a evitar amb aquestes mesures que són saludables per al cervell.

Millora de l’atenció mèdica

D’altra banda, segons la SEN també és necessari millorar l’atenció mèdica que reben les persones amb discapacitat. La World Federation of Neurology considera que l’accés universal a l’atenció professional, el tractament i la rehabilitació és essencial per disminuir la càrrega mundial de la discapacitat de les malalties neurològiques.

«La discapacitat neurològica ha de ser considerada com un problema prioritari de salut pública», va assenyalar Láinez.