Aquesta tornada a l'escola molt d'ull amb l'impetigen, una infecció contagiosa que sol afectar nens entre 2 i 5 anys

L'impetigen és una infecció de la pell molt contagiosa i que s'estén ràpidament a altres zones del cos

L'impetigen en nens a la tornada de l'escola

L'impetigen en nens a la tornada de l'escola

Rebeca Gil

Un simple granet, una rascada, una picada pot complicar-se, infectar-se, i aparèixer una lesió una mica més greu: l'impetigen. Com explica la doctora Raquel Fernández, pediatra de l'Hospital Quirónsalud Bizkaia, l'impetigen és:

"Una infecció a la pell, produïda per bacteris que sol associar-se a alguna lesió cutània prèvia (fregament, picada, gra, ferida, traumatisme…)”

En aquests casos “la barrera de protecció natural de la pell s'ha interromput i els bacteris hi poden entrar” explica l'especialista. Els microorganismes que més habitualment provoquen aquesta lesió són l'estreptococ del grup A i estafilococ aureus. Convivim amb aquests bacteris de manera habitual, el problema és que en perdre la protecció de la pell són capaços d'infectar-nos.

Com reconèixer l'impetigen

Aquest tipus d'infeccions pot afectar qualsevol, encara que els nens són els principals pacients, sobretot durant els mesos d'estiu i l'inici de la tardor, ja que la humitat i les altes temperatures n'afavoreixen l'aparició.

Com explica la pediatra, les lesions que provoca l'impetigen poden sorgir "a qualsevol part de la pell, sovint al voltant del nas o la boca i als braços i les cames". A l'inici de la infecció el nen només tindrà una cosa semblant a un granet, una ferida o una ampolla petita. Però amb el pas dels dies aquestes lesions, “es fan més grans i prenen l'aspecte crostós o de ferida humida amb una crosta groguenca”. És precisament el color mel de la lesió una de les principals característiques.

Color groguenc de l'impetigen

Color groguenc de l'impetigen / JAMES HEILMAN, MD.

Cal tenir en compte, a més, que l'impetigen és molt contagiós, per la qual cosa és freqüent que s'"estengui a diverses zones del cos en poc temps", puntualitzen des del servei de pediatria biscaí. I és que amb simplement entrar en contacte directe amb la lesió es pot produir el contagi. Així, en el cas dels nens gratar-se, o tocar-se les crostes o les butllofes, pot arrossegar la infecció a altres parts del cos.

Diagnòstic i tractament

Tot i que, no és una lesió greu, si és important acudir aviat a un especialista per evitar que la infecció s'estengui. El diagnòstic és molt senzill, només de veure'l el pediatra reconeixerà l'impetigen. “No solen fer falta proves o anàlisis, ja que l'aspecte de les lesions és molt típic i es diagnostica simplement veient-ho. En cas de dubte es pot prendre una mostra per a cultiu”, explica la doctora Fernández.

I com es tracta? Doncs en ser una infecció bacteriana, es combat amb antibiòtics. Depenent de la gravetat i extensió de la infecció,"es pot valorar si es dona en crema (antibiòtic tòpic) o bé de forma oral (xarop, pastilles o sobres), també es pot donar una combinació d'ambdues opcions" assenyala la pediatra.

Com prevenir l'impetigen i com tractar-lo a casa

Encara que sigui una qüestió que no revesteix gravetat és important prevenir-la. I la millor manera de fer-ho és una bona higiene. Rentar-se bé les mans és essencial per evitar qualsevol infecció. En el cas de l'impetigen, a més, és important que si el nen es fa una ferida o una rascada, es procuri netejar i desinfectar bé aquestes lesions.

Desinfectar bé les lesions

Desinfectar bé les lesions / PARINYA AGSARARATTANANONT. ADOBE STOCK.

A més, els especialistes del servei de pediatria de l'Hospital Quirónsalud Bizkaia assenyalen altres maneres de prevenir el contagi i la repetició de la infecció:

  • Seguir rigorosament el tractament antibiòtic pautat en cas d'infecció
  • Extremar les mesures d'higiene ja explicades
  • Evitar el contacte directe de les lesions amb altres parts del cos i altres persones