L'anciana de 116 anys d'Olot ajuda els investigadors a estudiar l'envelliment

Robert Young, Natalie Coles i Manel Esteller amb Maria Branyas

Robert Young, Natalie Coles i Manel Esteller amb Maria Branyas / Twitter

EFE

Maria Branyas, l'anciana supercentenària -de 116 anys- que viu a una residència d'Olot (Garrotxa), està ajudant els investigadors a estudiar l'envelliment i les malalties associades.

"Quan vam veure que teníem tan a prop de casa l'anciana més longeva del món, vam pensar a poder estudiar-la i aprendre així a partir de l'excepció", ha explicat a EFE l'investigador Manel Esteller, eminència al camp de la genètica i director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

En declaracions a EFE, Esteller ha explicat que tant la Maria com la seva família han estat molt amables en permetre recollir mostres de la dona gran, com ara saliva, sang i orina, per dilucidar el perquè de la seva longeva vida.

El de Maria, catalana nascuda a San Francisco (Estats Units) el 4 de març de 1907, és un cas extraordinari: als 116, només té problemes de mobilitat -va en cadira de rodes- i auditius, però la seva salut no presenta altres malalties greus -fins va superar el Covid- i cognitivament està bé.

"No ha patit demències, ni càncer, ni arteriosclerosi... així que potser el seu genoma és altament resilient davant de malalties", ha ressaltat l'investigador.

En el seu cas, hi ha una destacada diferència en l'edat cronològica (data de naixement), que és de 116 camí dels 117 anys, davant de l'edat biològica (el grau d'envelliment real del seu cos), que segons Esteller podria situar-se en 103 o 104 anys.

Des de fa anys, els científics treballen per entendre els mecanismes d'envelliment del cos, associats a malalties com el càncer o la demència, perquè aquest coneixement es pugui utilitzar en futurs fàrmacs.

En aquesta ingent tasca internacional, l'equip del doctor Esteller compta ara al laboratori amb cèl·lules de Maria, que en ser aparentment tan resistents a envellir són útils per provar fàrmacs i observar com reaccionen.

El director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha posat èmfasi en l'alt valor de les mostres de la Maria, ja que no és fàcil trobar una supercentenària amb edat rècord que a més estigui en unes condicions cognitives òptimes per donar el consentiment a participar en una investigació.

Esteller ha precisat que els investigadors del càncer estan posant el focus darrerament "a les cèl·lules senescents, que estan com a zombis", ja que han perdut la seva capacitat de dividir-se i ja no poden contribuir al funcionament de l'organisme, per la qual cosa propicien l'acceleració de l'envelliment.