El remei contra la ressaca, el “sant grial” de la farmàcia que se li escapa a la ciència

Estudis científics apunten possibles maneres de mitigar-la, però no existeix res eficaç per a mitigar-la, excepte moderar la ingesta d'alcohol

Rafa López

Ningú la convida, però sol presentar-se després de les festes nadalenques, i especialment la Nit de cap d'any, després d'un consum excessiu d'alcohol: és la ressaca, caracteritzada per un mal de cap punxant, nàusees, fatiga i una sensació de malestar general. Donada la quantitat de persones que consumeixen begudes alcohòliques –s'estima només el 13% de la població espanyola és abstèmia–, aconseguir un fàrmac realment eficaç contra la ressaca seria com trobar el “sant grial” dels fàrmacs sense recepta.

Estudis científics han analitzat la bioquímica d'aquest fenomen i han mostrat possibles maneres d'alleujar-la, encara que l'única cosa que es pot afirmar és que no existeix cap medicament efectiu, tan sols maneres de mitigar una mica els símptomes. L'única manera d'evitar la ressaca és no beure aquest potent tòxic que és l'alcohol, i si es pren, fer-ho amb moderació. Això és el que diu sobre la ressaca i els seus possibles remeis l'evidència científica, plasmada en diversos estudis revisats per parells i publicats en revistes científiques, així com articles divulgatius escrits per investigadors.

Què provoca la ressaca?

Quan el nostre cos metabolitza l'alcohol es produeix acetaldehid, una substància altament tòxica en el fetge, explica el catedràtic de l'àrea de Biologia Cel·lular Guillermo López Lluch en un article publicat a “The Conversation”. Segons aquest científic i divulgador, l'acetaldehído “és un dels principals factors que produeix molts dels símptomes de la ressaca, com a increment de la temperatura, augment del ritme cardíac, disminució de la pressió sanguínia, nàusees o mal de cap”.

Hidratació

L'alcohol és diürètic, la qual cosa provoca un augment de l'eliminació d'orina i la consegüent deshidratació. Es calcula que beure quatre copes pot eliminar fins a un litre d'aigua del cos. Rehidratar-lo ajuda a alleujar símptomes de la ressaca com el mal de cap i la fatiga. Estudis suggereixen que les begudes riques en electròlits, com les begudes esportives o les solucions de rehidratació oral, poden resultar efectives per a restablir l'equilibri de líquids i electròlits (Jones et al., 2017).

Suplementació de nutrients

El metabolisme de l'alcohol pot esgotar els nutrients essencials de l'organisme, la qual cosa contribueix als símptomes de la ressaca. Els suplements del complex de vitamina B, que inclouen B1 (tiamina), B6 (piridoxina) i B12 (cobalamina), poden ajudar a reduir la gravetat de la ressaca (Verster et al., 2019). La tiamina, en particular, exerceix un paper crucial en el metabolisme energètic i la funció neurològica, i el seu esgotament s'associa amb símptomes de ressaca (Penning et al., 2010).

Verdures

Segons López Lluch, els polifenols i els flavonoides, molt presents en les verdures (espàrrecs, bròquil), poden ajudar a activar l'activitat detox del fetge. “Com a més les verdures contenen antioxidants, prevenen l'estrès oxidatiu produït per la ingesta d'alcohol i el mal al fetge”, destaca.

Cafeïna

És un estimulant que pot contrarestar els efectes sedants de l'alcohol. Pot ajudar a millorar l'estat d'alerta i reduir la fatiga (Palerm i Coppola, 2017). No obstant això, s'ha d'evitar el seu consum excessiu, ja que pot contribuir a la deshidratació i exacerbar d'aquesta manera altres símptomes de la ressaca.

Ibuprofèn

L'alcohol indueix una resposta inflamatòria en el cos, contribuint a diversos símptomes com el mal de cap. S'ha demostrat que els fàrmacs antiinflamatoris no esteroides, com l'ibuprofèn són eficaços per a alleujar aquests símptomes (Swift et al., 1998). No obstant això, el seu ús excessiu pot provocar problemes gastrointestinals i altres efectes adversos (Pirmohamed et al., 2013). Mai s'ha de prendre paracetamol, que farà treballar més al nostre fetge si hem consumit alcohol, remarca Francisco Javier Otero Espinar, catedràtic de Farmacologia de la USC, en “The Conversation”.

Exercici

Realitzar una activitat física lleugera, com una caminada, pot ajudar en el procés de recuperació. S'ha demostrat que l'exercici promou l'eliminació de l'alcohol en augmentar la taxa metabòlica i millorar la funció hepàtica (Pruimboom, 2012). A més, l'activitat física estimula l'alliberament d'endorfines, que poden millorar l'estat d'ànim i alleujar la sensació de fatiga i decaïment de la ressaca.

Dormir i descansar

El son reparador és essencial per al benestar general i pot contribuir significativament a mitigar la ressaca. Encara que inicialment l'alcohol pot provocar somnolència, altera el cicle del somni, provocant un somni fragmentat i menys reparador (Roehrs i Roth, 2001).

Més alcohol?

“Beure més alcohol durant una ressaca pot ser molt perillós”, adverteixen en “The Conversation” els investigadors Sally Adams i Craig Gunn, de la Universitat de Bath (Anglaterra). Subratllen que els òrgans vitals, com el fetge, necessiten temps per a arreglar el mal produït pel consum excessiu d'alcohol.

Productes de tota mena que prometen alleujar la “crua”, un reclam comercial infal·lible

No falten en el mercat productes que prometen atallar, o almenys alleujar de manera significativa, la ressaca, des dels més prosaics, com uns xiclets, fins a una solució intravenosa que s'oferia aquest estiu als Estats Units per uns gens mòdics 349 dòlars. Sota el nom comercial de “The Baller” es publicitava aquesta espècie de degotador amb un “còctel” de vitamines B i C, combinades amb calci i magnesi.

També conté vitamines les pastilles conegudes com a RU-21, recolzades en una llegenda de difícil verificació. S'explicava que el KGB soviètic havia intentat desenvolupar en els anys 70 un compost per a evitar la borratxera dels seus agents, perquè aquests poguessin extreure informació als seus espiats en els moments de major borratxera. La píndola no va evitar l'embriaguesa però sí les ressaques–, per la qual cosa, després de l'enfonsament de l'URSS, va ser comercialitzada als Estats Units. De la mateixa llegenda es nodria la publicitat de les pastilles Ressaca Kaput. Calia prendre tres càpsules vermelles amb la primera beguda i altres tres negres amb l'última, juntament amb un got d'aigua. Aquest periodista les va provar fa anys i no pot assegurar que fossin eficaços més enllà de l'efecte placebo. A Espanya s'han comercialitzat també remeis per a la ressaca, com les pastilles After Party, amb vitamina C, guaranà, licopé i vitamines B6 i B12. I a Galícia, un jove biòleg va llançar Refix, una beguda amb 78 sals minerals, i basada en l'aigua de mar de la Costa dona Morte, que diu ajudar a prevenir la ressaca, prenent-la abans de dormir la nit que s'ha consumit alcohol. “Així ajudes a l'organisme a recuperar-se de la pèrdua de sals minerals i a mantenir-se hidratat, perquè pugui començar el dia l'endemà com si res hagués passat”, afirmava aquest estiu el seu creador, el biòleg gallec Raúl Álvarez. No obstant això, el científic Manuel Collado, investigador de l'Institut de Recerques en Salut de Santiago, assegurava ja fa 5 anys en el portal divulgatiu “GCiencia” que “la presentació d'aquest producte és tot un catàleg d'afirmacions sense fundament científic, quan no rotundament falses”. “No existeix una cura o un tractament basat en l'evidència”, remarquen els investigadors Sally Adams i Craig Gunn, de la Universitat de Bath (Anglaterra). “L'única forma segura d'evitar un matí de desorientació i malestar és beure alcohol amb moderació o, directament, no beure”, resolen.