Vols començar l'any fent dieta? Això és el que diuen els experts perquè et funcioni de veritat

La doctora i nutricionista Alba Santaliestra Pasías recomana una sèrie de pautes per aconseguir el nostre objectiu

Les dietes són un dels clàssics de l'inici de cada any per a moltes persones.

Les dietes són un dels clàssics de l'inici de cada any per a moltes persones. / Freepik

Rebeca Gil

Remordiments per haver menjat malament i massa durant el Nadal, empatxos, excessos, quilos de més...? Però ara que ja han passat més de deu dies des que van venir els Reis d'Orient i ens hem omplert de bons propòsits i ganes de perdre aquests quilos de més, és moment de fer un punt i a part en la nostra manera d'alimentar-nos.

Però no tot s'hi val. I arribats en aquest punt, l'obsessió per perdre aquests suposats quilos guanyats durant les festes pot jugar-nos una mala passada.

La doctora Alba Santaliestra Pasías, dietista-nutricionista, explica com moltes de les dietes que es comencen en aquestes dates que consisteixen a reduir quilos en el menor temps possible, sense haver consultat amb un especialista, no són més que pedaços.

Efecte io-io

  • Les dietes ràpides sempre estan associades a aquest efecte rebot o més conegut com a efecte io-io
  • El que ràpid s'aconsegueix, ràpid es perd, per la qual cosa són pedaços que ens autoenganyen
  • Aconseguir el canvi cap a hàbits alimentaris i d'estil de vida saludables és clau per aconseguir els objectius a llarg termini

No tan sols compten els quilos

Un altre dels aspectes que incideixen en el seguiment d'aquestes dietes estrictes i curtes, és que la referència són sempre els quilos de més, perdent de vista el problema de salut que suposa una alimentació rica en greixos.

Així, qualsevol classe de dieta estricta té limitat la ingesta de nutrients en general. I això pot provocar que deixem d'ingerir alguns tan essencials com les vitamines, els fitoquímics o els antioxidants.

La sal és un dels ingredients principals de la nostra dieta.

Les hortalisses sempre són benvingudes en qualsevol tipus de dieta. / Freepik

"En aquest sentit, aquests extrems limiten l'estat de salut, i poden fer-nos més vulnerables enfront de diverses patologies en les quals està compromès el sistema defensiu", adverteix l'experta. Per evitar-ho, "que es prioritzin aliments d'origen vegetal i que s'equilibrin els d'origen animal serà clau".

No a les dietes ràpides sense supervisió mèdica

La doctora Alba Santaliestra és categòrica en la seva opinió sobre aquestes dietes que ens autoimposem, en les quals reduïm al mínim la ingesta d'aliments, i ho fem, a més, sense haver consultat amb un professional sanitari. "Aquestes dietes ‘sense control’ mai són adequades, en primer lloc, perquè instauren mals hàbits en la població, a més afavoreixen els desequilibris nutricionals i són insostenibles a llarg termini". Si són perilloses per a la població general, ho són més encara per a persones amb alguna mena de patologia greu. "Qualsevol persona que hagi passat per una malaltia greu necessita recuperar la seva fortalesa física i mental, cobrir les reserves dels nutrients que s'han compromès durant la malaltia, per la qual cosa estarà especialment contraindicat seguir aquest tipus de propostes", subratlla la doctora.

Què són les dietes détox? Són saludables?

Carns vermelles, embotits, tortells, torrons, begudes alcohòliques d'alta graduació… Tots són productes típics de les dates que hem passat. Haver-los pres en excés pot portar-nos a pensar que necessitem netejar el nostre cos. I aquí és on les dietes desintoxicants, conegudes com détox, es converteixen en una constant després del Nadal.

Referent a això, la doctora Santaliestra adverteix que "és important tenir en compte que totes aquestes dietes détox sempre impliquen la suplementació dietètica, ja que els falten nutrients, aspecte clau per reconèixer-les com a ‘dietes no equilibrades‘".

L'experta recorda que qualsevol dieta ha d'incloure "tots els grups d'aliments, que es basi en aliments d'origen vegetal, que no restringeixi grups d'aliments (com els carbohidrats) ni que doni llistes d'aliments bons i dolents, i que no inclogui suplements ni substitutius tipus batuts, barretes o similars".

Llavors, què hem de fer després dels excessos nadalencs?

Per a la dietista-nutricionista "l'alimentació és un dels hàbits en els quals invertim una major quantitat de temps, després de dormir, per això aprendre a menjar i que sigui de manera saludable hauria de ser essencial per poder gaudir del menjar i que alhora sigui una eina que tenim a les nostres mans per potenciar la salut i evitar diverses malalties. En aquest sentit, tenir clars els pilars d'una alimentació saludable i dur-los a terme seria suficient per evitar 'fer dieta'".

Així, els tres pilars per menjar bé són:

  • "L'ideal és que l'alimentació sigui el més vegetal possible, que se centri en aliments d'origen vegetal com les verdures, hortalisses, llegums, cereals integrals, fruites, fruits secs i oli d'oliva verge", enumera Santaliestra Pasías
  • Les proteïnes (carns, peixos i ous) hauran de reduir-se i repartir-se al llarg de la setmana en una proporció similar
  • Evitar aquells aliments amb alta densitat energètica, rics en sucres i greixos, i altament processats és clau

"Si es posa el focus en què la teva alimentació al llarg del dia es basi en aquests productes és més senzill controlar el teu menú", conclou l'especialista.