‘La caja de arena’, la sèrie que combat el ‘bullying’ i que ja es pot veure de forma gratuïta a Catalunya

‘La caja de arena’ és la darrera eina de Fundació ColaCao per conscienciar sobre l'assetjament escolar i ja està disponible de forma gratuïta a Atresplayer.

"La caja de arena" vol conscienciar sobre el bullying i obrir la porta al diàleg social

"La caja de arena" vol conscienciar sobre el bullying i obrir la porta al diàleg social

Rosa Díez

‘La caja de arena’, sèrie promoguda per Fundació ColaCao que busca sensibilitzar, visibilitzar el ‘bullying’ en adolescents i obrir la porta al diàleg social, ja es pot veure completament a Atresplayer de forma gratuïta.

La sèrie fa una radiografia de la mateixa situació de violència des de sis punts de vista diferents, un per episodi. A través d'un format innovador i amb impacte entre el públic jove, aquesta ficció narra un cas d'assetjament escolar que permet veure els diferents papers que intervenen en un procés d'aquest tipus (víctimes, assetjadors, testimonis…) Un puzle complex que deixa un espai d'esperança entre cadascun dels implicats, tot recordant-nos que tots podem fer alguna cosa contra l'assetjament escolar.

‘La caja de arena’ se centra en Carlos, un adolescent amb aparent “èxit” social que juga a futbol a les categories inferiors del Rayo Vallecano. Tot sembla anar bé a la seva vida, però falla en un moment crucial de la final d'un partit. A partir d'aquell moment, es destapa la caixa de trons i es posa de manifest que les expectatives familiars suposen una pressió excessiva per a ell, i que, a l'institut, alguns esperaven la seva feblesa per vomitar tota la seva enveja sobre el seu company.

D'aquesta manera, el Carlos comença a aïllar-se i a patir un ‘bullying’ cada cop més insuportable. L'aparició de la Irene, una noia que també juga a futbol, suposarà un gran gir en els esdeveniments i ajudarà que el Carlos pugui sortir de la situació d'assetjament que pateix.

"La caja de arena"   ha estat impulsada per Fundació ColaCao juntament amb el Consell Superior d'Esports i la Fundació Esport Jove

"La caja de arena" ha estat impulsada per Fundació ColaCao juntament amb el Consell Superior d'Esports i la Fundació Esport Jove / .

En el seu compromís amb la lluita per la prevenció del ‘bullying’, aquesta producció ha estat promoguda per la Fundació ColaCao, el Consell Superior d'Esports i la Fundació Esport Jove, en el marc del Pla 2030 de Suport a l'Esport Base.

"’La caja de arena’ pot ajudar a canviar actituds, que és l´objectiu que tenim com a entitat: tenir impacte social i caminar cap a una societat lliure de ‘bullying’", afirma Xavi Pons, membre del Patronat de la Fundació ColaCao i CEO d’Idilia Foods.

La sèrie ha estat creada per Victor Pedreira, Núria Gago i Pedro Rodríguez Pérez, dirigida per Daniel Romero i produïda per Buendía Estudios i MKTG Spain, amb la col·laboració de l'Associació NACE (No a l'Assetjament Escolar) a l'assessoria de continguts.

Adrià Salazar, Àlex Mola, Carla Domínguez, Pablo Riguero, Miguel Fernández i Pooky Jongen encapçalen un jove repartiment que compta a més amb Núria Gago, Leticia Dolera, Jordi Aguilar, Rocío Muñoz-Cobo i Teresa Rabal, entre d'altres.

Divulgació, educació i investigació: tres eixos d'acció social per combatre el ‘bullying’

La Fundació ColaCao és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu sensibilitzar la societat contra l'assetjament escolar. Des de la seva creació a finals del 2021, treballa en l'àmbit de la divulgació, l'educació i la investigació, constituint-se com a altaveu de reivindicació i conscienciació social, per trencar el silenci que envolta el problema i fomentant que els casos es denunciïn a temps, una de les grans barreres a l'hora d'afrontar i tractar el ‘bullying’.

Entre les seves iniciatives més rellevants hi ha el projecte escolar gratuït “Somos Únic@s”, que ha educat gairebé 150.000 estudiants contra l'assetjament escolar el curs passat, i Educant contra el ‘bullying’, una plataforma de continguts audiovisuals on es proporcionen eines a les famílies per educar els fills en la prevenció d'aquesta xacra.

L'any passat va llançar el documental "Somos Únicxs: les cares del ‘bullying’", disponible a Movistar i conduït per la periodista Helena Resano, amb la participació d'esportistes d'alt nivell com Carolina Marín, Ray Zapata i Susana Rodríguez, que relaten com l'esport els va ajudar a superar processos d'assetjament escolar a la seva infància o adolescència.

Dos nens per aula pateixen bullying a Espanya i hi ha un assetjador per cada dues aules

Dos nens per aula pateixen bullying a Espanya i hi ha un assetjador per cada dues aules / .

Aquest mes de novembre, la Fundació ColaCao també ha presentat juntament amb la Universitat Complutense de Madrid el 'I Estudi sobre l'assetjament escolar i el ciberassetjament a Espanya a la infància i l'adolescència'. Es tracta de la investigació més completa sobre assetjament escolar i ciberassetjament que hi ha hagut fins ara a Espanya, amb una mostra de gairebé 21.000 estudiants de les 17 comunitats autònomes, que reflecteix que des de 4t de primària fins a 4t de secundària n'hi ha un 6,2 % d'alumnes que es reconeixen com a víctimes d'assetjament escolar.

De l'estudi se n'han extret dades tan impactants com que gairebé dos nens per aula pateixen ‘bullying’ a Espanya, i que hi ha un assetjador per cada dues aules: en valors absoluts, gairebé 220.000 víctimes i 74.000 assetjadors.

A més, una dada que ha reflectit la investigació i que es relaciona directament amb ‘La caja de arena’, és que la relació del ‘bullying’ i el suïcidi és molt alarmant: en el cas de l'assetjament escolar, el 20,4% de les víctimes i el 16,8% dels assetjadors declaren haver intentat llevar-se la vida alguna vegada. En el cas del ciberassetjament, aquesta dada és del 21,1% de les víctimes i del 24,9% dels assetjadors.