Una càmera de la discoteca va captar el menyspreu d'Alves

Les imatges reflecteixen el comportament del futbolista els instants posteriors a la suposada violació

Dani Alves

Dani Alves / EFE

Guillem Sánchez / J. G. Albalat

Una càmera de seguretat de la discoteca Sutton va captar el futbolista Dani Alves abandonant el local després de la suposada violació. L’enregistrament mostra que l’exjugador del FC Barcelona va passar pel costat la víctima i la seva amiga sense adreçar-s’hi. A les imatges s’aprecia que Alves gairebé les frega en passar pel seu costat però evita mirar les dues joves, que en aquell instant es troben d’esquenes, relatant a un empleat de seguretat i a un responsable de Sutton el que acaba de passar al lavabo del reservat. La víctima, de 23 anys, plora. Avui se celebrarà a l’Audiència de Barcelona la vista pel recurs presentat per la defensa del futbolista, en què demana la seva excarceració. La fiscalia i l’acusació particular s’hi oposen.

Les imatges que van gravar els instants posteriors a la suposada violació poden tenir un paper important en el procés judicial si, com sembla, Alves es defensa de l’acusació argumentant que es va tractar d’una trobada sexual consentida. A la interlocutòria de presó que es va dictar contra el jugador, la magistrada Anna Marín -que estava cobrint una baixa d’una altra magistrada que ja ha tornat al jutjat d’instrucció 15 de Barcelona- destaca que el comportament d’Alves immediatament posterior als fets no es correspon amb el d’algú que acaba de mantenir una relació sexual amb consentiment. El futbolista no va tornar a entaular cap diàleg amb la jove -la mateixa a qui ballava enganxat abans d’entrar al lavabo- i fins i tot la va ignorar, segons l’enregistrament d’una càmera ubicada a l’entrada principal de Sutton, en sortir de la discoteca mentre la denunciant estava sent consolada per la seva amiga i per dos treballadors.

A les imatges de les càmeres instal·lades a la zona reservada de Sutton s’aprecia com Alves torna a la taula del seu espai VIP després de la suposada violació. Futbolista i denunciant acaben de passar sense càmeres entre 15 i 16 minuts a l’interior d’un lavabo. Al sofà hi ha el seu amic i una amiga de la denunciant. La segona amiga que l’acompanyava aquella nit ha anat a la planta inferior. Alves evita el contacte amb el grup i va a buscar una copa sense creuar-hi cap paraula.

Mig minut després d’haver-ho fet Alves, les càmeres capten també com la denunciant surt del lavabo. Ella es dirigeix a la seva amiga, l’agafa pel braç, li diu alguna cosa a l’orella i totes dues marxen. L’amiga s’acomiada amb un petó de l’amic d’Alves, però la denunciant no. Alves està molt a prop però evita el contacte visual amb la jove. Tot i haver compartit aquest encontre que, segons el futbolista, ha estat consentit, ni Alves ni la denunciant parlen ni s’acomiaden. Ni un simple gest.

Lesions al genoll

Les dues amigues baixen a la planta inferior agafades. Passen pel costat del guarda-roba i es dirigeixen a la sortida. És en aquest passadís on la víctima comença a plorar i explica a la seva amiga el que acaba de passar: que Alves acaba de violar-la i que li ha fet mal, segons la seva versió dels fets. S’assenyala el genoll -el comunicat de lesions de l’examen forense que se li practicarà aquella mateixa nit a l’Hospital Clínic fa referència a lesions al genoll- i l’amiga l’abraça.

Quan les dues amigues es troben al costat de la porta principal, una càmera capta com acudeix un treballador de seguretat, primer, i un responsable del local, després, per interessar-se pel seu estat. Després de poc temps, aquesta càmera capta també com Alves i el seu amic s’acosten per darrere, pel mateix passadís que han fet servir les joves. Avancen cap a les dues, que no s’adonen de la seva presència perquè estan d’esquenes, i cap als dos membres de Sutton que les atenen.

El pas que queda entre la paret i les dones és estret. Alves i el seu amic han de passar al seu costat, a escassos centímetres. En aquest enregistrament fa la impressió que tant Alves com el seu amic perceben que la jove està plorant.

Segons la denúncia de la víctima, que n’aporta captures, l’amic d’Alves es va posar en contacte amb les seves amigues a través d’Instagram després d’aquests fets. S’hi va interessar i es va posar a la seva disposició per si necessitaven qualsevol cosa. Aquest contacte va estranyar les seves amigues, que llavors ja sabien el que havia passat, i fins i tot van informar els Mossos d’Esquadra.

Incoherència amb les imatges

L’última de les tres versions que Alves ha utilitzat per defensar-se de l’acusació és la següent: ell era al lavabo fent les seves necessitats quan la noia va obrir la porta, va entrar i li va practicar una fel·lació. La víctima, per contra, va donar dos dies després a la seu policial i també a la seu judicial la mateixa versió dels fets. Segons la denunciant, Alves li va insistir perquè l’acompanyés a través d’una porta. Ella hi va accedir sense saber que era un lavabo. En descobrir-ho va voler sortir però ell li ho va impedir. Després, ell es va asseure al vàter i a ella la va asseure a sobre utilitzant la força. Ella li va demanar que parés i va suplicar que la deixés marxar. Ell es va negar. La va llançar a terra, la va agafar pel coll, la va bufetejar i va intentar que li fes una fel·lació per la força -a la qual ella es va negar. Després la va aixecar, la va col·locar contra el rentamans i, finalment, la va posar contra el vàter i la va violar fins a ejacular.

La posició de les empremtes dactilars i les lesions al genoll encaixen en la versió de la dona. També donen suport a la seva denúncia les proves d’ADN, que han trobat restes de semen a la vagina de la víctima.

Si la quarta versió d’Alves, que haurà de coincidir amb totes les proves recollides, es basa en què es va tractar d’una relació consentida, també haurà d’aclarir per què la va ignorar quan es va creuar amb ella, mentre plorava, a la sortida de Sutton.

Subscriu-te per seguir llegint