L'exdona de 'El Cigala' demana 6 anys i 8 mesos de presó per a ell per maltractar-la fins a la "submissió total"

El cantant "va colpejar, amenaçar i humiliar" a la mare dels seus fills durant quatre anys, segons l'escrit d'acusació

El Cigala i la seva exdona

El Cigala i la seva exdona

Vanesa Lozano

Es dirigia a ella amb expressions com a "maleïda gossa, puta i desgraciada". Diego 'El Cigala' va sotmetre a la seva exdona a "maltractaments físics, violència psicològica i un ferri control econòmic i emocional" durant quatre anys per a provocar en ella una "actitud de submissió total", segons l'escrit d'acusació que la víctima ha presentat al jutjat de violència sobre la dona número 1 de Jerez de la Frontera (Cadis) i al qual ha accedit CAS OBERT.

L'exparella de Ramón Jiménez Salazar demana per a ell 6 anys i 8 mesos de presó després que la jutgessa Raquel López Vizcaíno trobés "indicis racionals bastants de criminalitat" i decidís asseure'l a la banqueta, acusat de tres delictes: maltractament habitual, vexacions continuades i un delicte de maltractaments agreujats per haver-los comès en el domicili familiar. 

Clima de dominació

D'acord amb l'escrit d'acusació, datat el passat 28 de juliol, el cantant "va desenvolupar, de forma continuada, comportaments de predomini i control (cap a la dona), menyspreant-la, vexant-la, colpejant-la i creant un clima de dominació", que va provocar en ella "un estat permanent de temor i subjugació, la qual cosa es va traduir en l'ocultació dels episodis violents a les persones que integraven el seu entorn més pròxim, familiar i d'amistat així com en un temor a formular denúncia".

En aquesta línia, El Cigala hauria generat en la seva exparella, amb la qual té dos fills de 5 i 6 anys, "un temor constant a conseqüències com fer-la fora de casa, impedir-li l'entrada, que es relacionés amb la seva família i amics i a ser colpejada", la dona va arribar a témer fins i tot per "la seva vida i integritat física".

Imatges aportades per l'exmuller de 'El Cigala' al jutjat per a acreditar les agressions denunciades

Imatges aportades per l'exmuller de 'El Cigala' al jutjat per a acreditar les agressions denunciades / Cas Obert

Fiscalitzava les seves despeses

Igual que el fiscal, que demana una condemna de cinc anys de presó per a El Cigala, l'exparella de l'artista l'acusa "d'exercir un ferri control econòmic" sobre qui era la seva dona, que va deixar la seva feina i a la seva família a Jerez per a marxar a viure amb el cantant a República Dominicana i cuidar allà dels nens mentre ell desenvolupava la seva carrera artística.

"Com una forma més de dominació", el cantant "fiscalitzava les despeses i les quantitats de diners de les quals la seva exdona podia disposar, arribant fins i tot a obligar-la a abandonar el domicili familiar després dels seus empipaments i a amenaçar-la amb treure-li als fills, fets que li generaven una permanent sensació d'angoixa".

Atendre la casa

A més, d'acord amb el seu escrit d'acusació, El Cigala "li dificultava l'acompliment de la seva feina amb constants exigències d'atendre la casa que li impedien ser independent. Restringir les relacions familiars i aïllar-la, llançar els seus objectes personals i impedir-li l'entrada a la casa familiar són clars exemples i signes evidents de la situació de violència i maltractaments a la qual la denunciant ha estat sotmesa durant la convivència" amb l'acusat.

Després d'estudiar les proves del cas, la jutgessa que porta la investigació ja va acusar l'artista, en el seu últim acte, "d'asfixiar econòmicament a la seva parella, prevalent-se de la seva superioritat econòmica i privant-la del manteniment econòmic per a ella i per als seus fills, amb la finalitat de sotmetre la voluntat" de la dona perquè aquesta "s'avingués a les seves peticions". 

Agressions físiques

L'exparella de El Cigala també l'acusa d'agredir-la físicament durant més de tres anys i destaca, en el seu escrit, quatre episodis especialment violents: el primer d'ells va tenir lloc en una habitació de l'hotel Guadalete de Jerez, el 2017, durant una discussió per una suposada infidelitat en la qual, segons l'acte, El Cigala "li va propinar una bufetada" a la seva dona.

Poc després, a l'agost d'aquest mateix any, durant una baralla que la parella va tenir en l'aeroport de Punta Cana, ell la "va agafar per un braç i la va sacssejar fortament, mentre ella sostenia en braços al seu fill menor d'edat". La tercera agressió i la més greu, segons la denúncia de la dona, va ocórrer al juliol de 2019 en un hotel de Palafrugell (Girona) quan el cantant l'hauria "empès i propinat cops per tot el cos". 

"Problemes amb les drogues"

L'exdona de El Cigala va declarar que l'artista tenia llavors "seriosos problemes amb les drogues" i solien discutir per aquest motiu. Durant una d'aquestes baralles, el novembre de 2020, ell va arribar a "agafar-la pel coll".

Mancant fixar la data per a celebrar el judici, la magistrada ha decidit prorrogar l'ordre d'allunyament que el cantant té respecte a la dona, la declaració de la qual és, segons la fiscalia, "coherent i sense fissures, extensa", i plena de "detalls essencials sobre els fets denunciats". 

L'exparella de l'artista li atribueix cinc delictes de maltractaments amb agreujant de parentiu: un de maltractament habitual en l'àmbit de la violència de gènere i quatre de maltractament en l'àmbit familiar. La dona afegeix en el seu escrit a la jutgessa que els "menyspreus, provocacions i fustigacions" de El Cigala li han provocat, al llarg dels anys, "un estat de por, ansietat, angoixa i desassossec", l'"han menystigut com a persona i com a dona" i "han soscavat la seva autoestima i moral fins al punt de provocar un estat mantingut d'estrès, estant cada vegada més afectada i vulnerable".

El Cigala nega tots els fets i ha presentat un recurs davant l'Audiència de Cadis per a evitar el judici. Un equip mèdic forense de la Unitat de Valoració Integral de Violència de Gènere (UVIVG), pertanyent a l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Cadis, va examinar al cantant per a determinar si presenta els trets propis d'un maltractador. Davant la doctora, El Cigala va afirmar: "mai en la meva vida li he posat una mà damunt a la mare dels meus fills". Va culpar a la seva exparella dels problemes en la seva relació i fins i tot va assegurar que la víctima era ell: "jo patia maltractament psicològic (…) Quan jo arribava d'un viatge volia una bona rebuda, però ella només em feia retrets, deia que no la trucava i m'amenaçava amb destruir la meva carrera".