Graelles amb mataespurnes

Sabies que no es pot fer una barbacoa a qualsevol lloc?

Coneix la normativa i les seves excepcions

Fins a l’octubre està prohibit encendre foc en entorns forestals per evitar incendis, però hi ha excepcions a la llei

Barbacoas

Barbacoas

Redacció

El bon temps tendeix a fer que sortim més, tinguem més ganes de socialitzar i veure a amics i familiars. Les piscines i la platja estan a l'ordre del dia i les barbacoes, també. Però hem d'estar alerta perquè aquestes temperatures tan extremes poden provocar incendis si no es vigila, per exemple, amb l'ús de la barbacoa. Hi ha diversos espais en els quals es poden fer barbacoes i altres on està prohibit. Coneix quin tipus de barbacoa pots fer servir en espais a l'aire lliure; no totes estan permeses i utilitzar-les podria suposar una multa o un incendi.

El medi ambient s'ha de cuidar i és cosa de tots

Tots entenem que fer una barbacoa és una activitat social i gastronòmica molt habitual amb el bon temps, però comporta un alt risc d’incendi forestal si no la fem bé. Ha arribat l'estiu i amb ell, l'alegria perquè han començat les vacances i el bon temps, però, tot és tan magnífic? Cada any les temperatures van augmentant considerablement i les onades de calor es veuen amb més freqüència, les quals acaben provocant moltíssimes morts arreu del món. Aquest any ja han mort diverses persones a conseqüència de les altes temperatures que s'estan produint. I els incendis no tardaran a ressonar si no es prenen mesures envers la conscienciació sobre l'ús del foc o elements que poden provocar incendis.

La llei acota l’ús de barbacoes

Entre el 15 de març i el 15 d’octubre, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat prohibeix fer foc de tot tipus en terrenys forestals. Tampoc es poden encendre als 500 metres que envolten aquests espais.

D’aquesta manera, durant aquests set mesos no es pot encendre foc amb cap finalitat prop d’un terreny forestal, ja siguin boscos o matolls. Això inclou, evidentment, la crema de restes agrícoles o de jardineria, però també els focs d’esbarjo i les barbacoes.

Excepcions a la norma

Aquesta llei té tres excepcions pel que fa a les barbacoes a l’aire lliure. Es poden realitzar en les urbanitzacions si és en una barbacoa d’obra amb mataespurnes. És a dir, han de posseir dispositius mecànics que permetin aturar o apagar l’emissió o propagació de cendres o materials incandescents. A més, han de ser graelles que estiguin tancades per tres parets. Així que si tens una barbacoa portàtil, deixa-la a casa.

També es pot disfrutar d’una graellada a les instal·lacions construïdes per a això en les àrees recreatives que compleixin la normativa. Compte: és obligatori disposar d’una autorització expressa de l’ajuntament on estigui localitzada.

La tercera excepció és la comentada anteriorment: fora del perímetre de 500 metres de qualsevol terreny forestal. Els experts recomanen encendre les barbacoes lluny de la vegetació i tenir aigua a prop per si cal apagar algun petit incendi.