Envellir de manera saludable

Seguir determinats hàbits com l’alimentació, fer exercici físic o controlar l’estrès ajuda en aquest procés

L'exercici físic practicat de manera controlada només fa que aportar-nos beneficis.

L'exercici físic practicat de manera controlada només fa que aportar-nos beneficis. / DdG

DdG/AMIC.

La longevitat extrema, els 100 anys, té a veure amb la genètica, però l’envelliment saludable té a veure més amb els nostres hàbits. El que fem al llarg de la nostra vida és rellevant a l’hora de com envellirem.

1. Alimentació: el sobrepès altera el sistema immunitari.

Menjar en excés és dolent, però menjar malament també ho és. Cal reduir els aliments ensucrats i processaments, controlar el consum de les carns vermelles i, sobretot, prendre aliments rics en antioxidants.

2. Exercici: arribar als 80 amb metabolisme de 30.

No fa falta fer un exercici intens de resistència per a obtenir beneficis. Sortir a córrer o caminar de pressa activa el múscul esquelètic i estimula els macròfags.

3. Vacunes: un estímul per a les defenses.

Les defenses es van espatllant amb l’edat i, per tant, responem pitjor a antígens nous. És fonamental començar a vacunar-se quan un és jove. Amb cada vacuna estimulem el sistema immunitari, que quan siguem ancians ens protegirà.

4. Estrès: molt és dolent, però en petita dosi ajuda.

El cortisol , l’hormona que alliberem quan estem estressats, inhibeix el sistema immune. Però en petites quantitats ens poden resultar beneficioses en generar majors defenses.

5. Felicitat: l’estat d’ànim influeix.

Quan ens sentim tristos o tenim emocions negatives, el nostre sistema immunitari es deteriora, i som més susceptibles de tenir infeccions.

D’altra banda, si ens fem grans i volem seguir envelliment de manera saludable i responsable, podem seguir altres pautes i consells. 

La recerca de l’eterna joventut ha estat una aspiració humana des de temps immemorials. En un estudi recentment dut a terme per la Universitat de Harvard, es van identificar vuit hàbits clau que podrien ser la clau per afegir fins a 20 anys més a la nostra existència.

1.- Adeu al Sucre: Un dels principals enemics de la longevitat és el sucre.

2.- Res de pa: El pa pot ser un factor de risc per a la salut a llarg termini a causa del seu impacte en els nivells de glucosa a la sang.

3.- Menys carn: Les carns processades, així com les carns vermelles no processades, han estat vinculades a malalties cardiovasculars i càncer.

4.- Ni sencers ni desnatats: Els lactis poden contenir greixos que contribueixen a l’envelliment cel·lular.

5.- Per beure, millor aigua: El consum d’alcohol s’ha relacionat amb un risc més gran de desenvolupar malalties cardiovasculars i càncer.

6.- Prohibit fumar: Deixar de fumar és una de les decisions més saludables que es poden prendre per prolongar la vida i prevenir malalties associades a l’envelliment.

7.- Dejuni intermitent: Limitar l’horari dels àpats ajuda a mantenir estables els nivells de glucosa a la sang i promoure una funció cel·lular òptima.

8.- Moviment: L’exercici físic regular és essencial per mantenir la salut i la vitalitat al llarg dels anys.