Girona descarta activar un pla alternatiu per Sant Jordi i manté la diada al centre

La festa tornarà al Barri Vell, guanyant espai pel Mercadal, en el primer 23 d'abril feiner després de la pandèmia 

Els millors llibres de Sant Jordi 2024

Alba Carmona

Alba Carmona

Girona no activarà el pla B que tenia previst pel mal temps i mantindrà la celebració de Sant Jordi al centre de la ciutat. La darrera reunió, celebrada aquest dilluns al matí, no ha fet canviar els plans del consistori, que a demanda dels Gremis de Llibreters i Floristes ha decidit tornar la diada al Barri Vell després de quatre anys.

Després d’un Sant Jordi confinat, el del 2020, i d’un altre amb mascareta i restriccions, el del 2021, Girona va viure una diada atípica el 2022, sota l’aixopluc del Palau de Fires per evitar ensurts amb la pluja. Aquella solució d’emergència -celebrada pels llibreters, perquè va permetre garantir la festa- va donar pas l’any passat a un diumenge de sol radiant, però amb vent i molta polseguera a l’esplanada de la Copa i la Devesa. Aquesta ubicació queda enrere ara per tornar la festa al rovell de l’ou i mantenir viva una de les tradicions més nostrades cada 23 d’abril: patir pel temps. 

En el primer Sant Jordi feiner després del sotrac pandèmic, si el temps ho permet, Sant Jordi lluirà de nou al Barri Vell de Girona. Ho farà, això sí, creixent pel barri del Mercadal, agafant més espai per esponjar els estands i reduir les aglomeracions que es formaven durant les diades prèvies a la crisi sanitària, afegint el carrer Santa Clara i el carrer Nou als llocs habituals.

Si fins ara les llibreries s’estenien al llarg de la rambla de la Llibertat i les floristeries entre el Pont de Pedra i la plaça de Catalunya, ara els dos sectors professionals estaran a la plaça, que fins al 2019 ocupaven els centres educatius i les entitats. En total, la plataforma acollirà una dotzena de parades de flors i 25 de llibreters. Pel que fa a les 89 parades d’entitats, s’ubicaran entre la rambla, el pont de Pedra, el carrer de Santa Clara i el carrer Nou.

Com és costum, la jornada arrencarà amb el tradicional esmorzar literari organitzat per la Generalitat a la Casa Solterra, la seu dels Serveis Territorials de Cultura. Estarà dedicat a la poeta empordanesa Montserrat Vayreda, coincidint amb el centenari del seu naixement. 

El centre neuràlgic de la festa a Figueres serà la Rambla, que acollirà un centenar de parades: 76 entitats, una desena de llibreries i editorials, sis floristeries i dotze autors a títol individual.

Blanes estrenarà una trobada d’escriptors, un esmorzar literari organitzat per l’Arxiu Municipal i la pastisseria Marina al barri de la Plantera. 

Pel que fa a Olot, el Firal reunirà una norantena de parades de llibres i roses i a Banyoles, l’espai central serà la plaça Major, com és habitual, amb 14 parades de professionals i una quarantena d’entitats, mentre que la programació d’activitats familiars i populars es concentrarà a la tarda, a l’espai de la Muralla.

Una marató de contes al matí i música a la tarda amenitzaran la diada de Sant Jordi a Salt, que reunirà una quarantena de parades al passeig Ciutat de Girona, amb la presència de 35 entitats, associacions o institucions i cinc parades professionals.

Calonge viurà el seu primer Sant Jordi en dia laborable des de l’inici del projecte Poble de Llibres. Després d’un cap de setmana molt concorregut a les llibreries, amb activitats com firmes de llibres, preveuen una celebració més pensada pel públic local amb una desena d’activitats a l’aire lliure.

Pel que fa a Palafrugell, un any més organitza la lectura continuada de l’obra de Josep Pla. En aquest cas, es llegirà Les hores.