L'Escala començarà a actuar al Mas Vilanera després de rebre una ajuda de 175.000 euros

Els fons obtinguts s'utilitzaran per arranjar les teulades de diversos dels edificis del mas que són la part més deteriorada

El conjunt es va comprar per 1,3 milions d'euros per convertir-lo en un espai de referència vinculat a la interpretació del medi natural i socioeconòmic

El Mas Vilanera de l'Escala, en una imatge d'arxiu.

El Mas Vilanera de l'Escala, en una imatge d'arxiu. / Ajuntament de l'Escala

DdG

L’Ajuntament de l’Escala rebrà del departament de Cultura de la Generalitat una subvenció de 175.638 euros per a executar el projecte d’intervenció per a la restauració i consolidació del Mas Vilanera. 

El mas, que el va comprar l’Ajuntament per 1,3 miions d’euros, està pendent d’un projecte per tal de convertir-lo en un equipament de referència, vinculat, entre altres aspectes, a la interpretació del medi natural i socioeconòmic. 

Amb l’ajuda rebuda es consolidaran diverses de les teulades de l’edifici que són una de les parts més deteriorades.

Per a la iniciativa també es mantenen contactes amb la Generalitat, en la línia de l'acord que es va signar amb la conselleria de Medi Ambient el 2009. En aquesta línia, es va demanar una subvenció al departament de Cultura dins el programa d’execució d’obres de restauració i consolidació d’immobles de notable valor cultural i recentment s’ha rebut la confirmació de la concessió d’una ajuda de 175.638 euros que permetrà executar els primers treballs de consolidació de parts dels edificis.

El mas té un valor històric i una situació estratègica, entre dos parcs naturals. El mas ocupa més de 2.000 metres quadrats construïts i els terrenys més immediats, que sumen uns 2.800 metres. Prèviament a aquesta compra es van adquirir unes 33 hectàrees al voltant del mas per tal de protegir tot aquest entorn que actua de connector entre els parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i el Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

El mas es va construir el segle XVI, amb algunes modificacions posteriors. Els terrenys de Vilanera inclouen espais d'un alt interès històric, com són les restes del monestir de monges benedictines de Santa Maria de Vilanera (fundat el 1328 i abandonat a inicis del segle XV). Amb les darreres excavacions arqueològiques, fetes els darrers anys, es va descobrir una estructura funerària que remuntaria l'ús d'aquesta zona al neolític mig (al voltant del 4.500 a.C).

A la zona ja s'hi havien trobat amb anterioritat restes d'altres èpoques, com una necròpolis d'incineració del Bronze Final i la primera edat del Ferro o restes de construccions i d'enterraments d'època romana.

Pel que fa al seu valor natural i ecològic, la finca és clau com a connexió entre els parcs naturals dels Aiguamolls i del Montgrí, amb dos hàbitats d'interès comunitari amb categoria de prioritari.

Més ajudes

Recentment també s’ha rebut confirmació d’una subvenció de Cultura per a la millora dels accessos de la biblioteca municipal (17.753 euros) i una altra per a l’adequació i estabilització del talús que hi ha al costat del Museu de l’Anxova i de la Sal (15.615 euros).

El Museu de l'Anxova i la Sal.

El Museu de l'Anxova i la Sal. / Ajuntament de l'Escala

D’altra banda, la Diputació de Girona aportarà 25.950 euros més als darrers treballs de rehabilitació dels espais per permetre la visita i ús públic del Clos de Pastor com a museu.

Finalment, també s’ha rebut confirmació de dues ajudes del programa d’incentius a la mobilitat elèctrica (Moves III) per a la instal·lació d’estacions de recàrrega de vehicles elèctrics. Una d’elles està prevista a la plaça Nova (9.097,99 euros), on ja s’havia fet la preinstal·lació quan es va renovar aquest espai públic. I l’altra, al carrer Gerani (7.662,57 euros).

“Voldria agrair l’esforç que s’està fent des dels diferents departaments i des de l’àrea de subvencions per tal d’aconseguir les màximes ajudes possibles per tal d’impulsar projectes molt importants per al municipi”, remarca el regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Promoció Econòmica i Turística, Martí Guinart.