Sant Feliu de Guíxols vol apujar un 25 per cent la taxa d’escombraries

L’augment de l’impost s’aprovarà en el ple de la setmana que ve, que també preveu pujades (17%) en la taxa per ocupació de la via pública

Imatge d’arxiu d’una zona de contenidors de Sant Feliu de Guíxols.

Imatge d’arxiu d’una zona de contenidors de Sant Feliu de Guíxols. / Xavier Pi - ACN

DdG

El ple de la setmana que ve a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols portarà, entre d’altres, les ordenances fiscals com un dels punts de l’ordre del dia. Si no hi ha res inesperat, allò previsible és que la majoria de la coalició de govern formada per Tots per Sant Feliu i el PSC aprovi un increment de taxes. Des de l’oposició, Junts i Guíxols des del Carrer critiquen especialment l’augment de la taxa d’escombraries, que s’incrementarà un 25%. L’equip de govern, preguntat per aquest diari, no es va voler pronunciar ahir sobre les ordenances fiscals.

«Estem totalment en contra. Hi ha una part que ells la justifiquen pel tancament de Solius. Però nosaltres creiem que fa temps que sabien que es tancaria Solius. Des de l’any 2020 ho sabien i l’Ajuntament no ha fet res per incrementar la recollida selectiva o reduir el rebuig. Dels municipis del consorci és qui té les pitjors dades de recollida. La part de taxes que diuen que es veuen obligats a pujar és una feina que no s’ha fet però també pensem que s’ha gestionat d’una forma precipitada per part de la Generalitat perquè hi ha hagut poc temps de reacció. És una suma de les dues coses. A més a més això repercutirà en uns 50 euros anuals d’increment per família», exposa el portaveu de Junts al municipi, Toni Carrión. El regidor afegeix que la taxa que proposa l’equip de govern sobre les terrasses, d’un 17% «és un despropòsit»: «Als establiments se’ls ha d’ajudar».

Els comuns, per la seva banda, tampoc s’han fet esperar a l’hora de mostrar la seva disconformitat. En un comunicat, el grup exposa que «es tracta d’una pujada generalitzada, la més gran dels darrers anys, i que obeeix en part a la pujada de preus energètics i al procés inflacionista dels darrers temps, però que també té molt a veure amb la manera com aquest govern ha fet les coses durant els darrers anys, principalment per la política de grans obres que sempre acaba condicionant les finances i per una gestió nefasta dels residus que condiciona un increment en el rebut de les escombraries del 25%, a falta encara de concretar el tancament de l’abocador de Solius».

La formació afegeix que presentarà esmenes a la proposta. Per ara, segons apunten els dos partits, es preveu que el govern aprovi per ple un increment del 3,74% d’augment a l’IBI, 5,95% a l’impost de circulació, 5,40% a l’impost de construcció i instal·lacions, 17,65% en la taxa per ocupació de la via pública (terrasses i parades) i un 25% en el rebut de les escombraries. «Lamentem que aquest augment generalitzat no vagi acompanyat de mesures redistributives», conclouen.