Sense recursos

L’entrada en emergència indigna els ajuntaments: «No tenim eines per controlar el consum desmesurat d'aigua»

Peralada

Peralada / The Peralada castle is located in Peralada Catalonia Spain. It was originally build in IX.

Guillem Costa / Maria Domínguez

Cada vegada que s’anuncien restriccions per sequera, la desesperació dels alcaldes de pobles petits augmenta. «¿Algú em pot dir com vigilem els jardins de tot el poble? Amb els escassos mitjans de què disposem, és pràcticament impossible». Així reacciona l’alcalde de Peralada, Miquel Brugat, a la decisió del Govern de declarar l’emergència al seu poble i en 23 municipis més. El seu enuig i incredulitat tenen una explicació: fer complir les restriccions és responsabilitat única i exclusiva dels ajuntaments.

«No té sentit envair espais privats per comprovar si a les dues de la matinada algú està regant la gespa», critica. Avui, ja està estudiant com activar una ordenança que els permeti multar els veïns que gastin més aigua de la permesa. No obstant, admet que serà molt difícil d’aplicar. «A nivell competencial no podem prendre cap acció envers la ciutadania que no sigui la de sensibilització», afirma l’alcalde de Palau-saverdera Miquel Serra. «Si un palauenc té un consum d’aigua desmesurat nosaltres des de l’ajuntament no tenim les eines legals per poder incidir sobre això».

No té sentit envair espais privats per comprovar si a les dues de la matinada algú està regant la gespa

— Miquel Brugat, alcalde de Peralada

«Si ni l’Agència Catalana de l’Aigua no s’atreveix a regular-ho, el que no poden fer és tirar-nos el mort a nosaltres», etziba. Les seves paraules són contundents, però el seu no és un prec solitari. Els secunden altres alcaldes com els de Mollet de Peralada, Sant Climent Sescebes o Espolla.