Catalunya avança en la prohibició d'algunes modalitats de correbous

Els correbous a la platja, els bous capllaçats i els bous embolats són les modalitats més agressives contra els animals

Els grups marquen la posició de vot a les emenes del debat a la totalitat de la regulació de les festes tradicionals amb bous, al ple del Parlament.

Els grups marquen la posició de vot a les emenes del debat a la totalitat de la regulació de les festes tradicionals amb bous, al ple del Parlament. / Europa Press

EFE

El ple del Parlament ha rebutjat les esmenes a la totalitat contra una proposició de llei de la CUP i En Comú Podem en què es demana reformar la llei de regulació de les festes tradicionals amb bous (34/2010 de l'1 d'octubre) per prohibir algunes modalitats de correbous.

Les modalitats de correbous que es pretén prohibir són els correbous a la platja, els bous capllaçats i els bous embolats que, segons els grups proposants, són les més agressives contra els animals.

El rebuig a les esmenes a la totalitat (de "retorn") de la proposició de llei, presentades per Vox i PP, ha estat possible gràcies a l'abstenció dels grups de PSC i d'ERC –amb alguns vots dels seus diputats diferenciats i anunciats prèviament, mentre que JxCat ha donat llibertat de vot als seus diputats.

Al marcador electrònic de la cambra, això ha quedat reflectit amb 19 vots a favor de les esmenes a la totalitat, 29 en contra i 83 abstencions.

Per tant, la proposició de llei passarà a ser tramitada en comissió amb els vots favorables de la CUP, En Comú Podem i d'alguns diputats de JxCat i ERC, així com amb l'abstenció de PSC i de la resta de diputats d'ERC i de JxCat, i els contraris de Vox, Cs i PP.

Per part dels grups proposants, el diputat de la CUP Dani Cornellà ha destacat que la llei ha estat consensuada amb la Plataforma Prou Correbous i altres entitats animalistes per "expressar el profund rebuig a pràctiques que comportin patiment dels animals".

Ha considerat que el primer pas fet amb la llei 34/2010 "queda curt i cal eliminar algunes modalitats de correbous, les més agressives i que causen més patiment" als bous.

La CUP ha atribuït la permissivitat que hi ha hagut fins ara amb els correbous a l'"electoralisme", ja que, segons aquest diputat, partits com el PSC, ERC i JxCat tenen suports de ciutadans que defensen la continuïtat d'aquesta festa i tradició.

La líder d'En Comú Podem (ECP) al Parlament, Jéssica Albiach, ha confessat que "si fos per nosaltres prohibiríem qualsevol espectacle amb animals vius al nostre país, però aquest és només el nostre posicionament i no estem en aquest punt perquè encara no disposem de les majories suficients".

"Aquesta llei no va contra ningú, i menys dels ramaders, sinó a favor d'un país millor, i és un pas natural, necessari i coherent amb el fet que Catalunya sempre ha estat pionera en la protecció dels animals", ha subratllat Albiach.

Des dels grups contraris a la proposició de llei, el diputat de Vox Alberto Terradas ha apuntat que "ens trobem davant l'enèsim intent de l'esquerra d'anar contra el món rural", i ha opinat que, amb l'excusa de voler protegir els animals, es vol aixafar la tradició i la festa d´una part de Catalunya".

Lorena Roldán, del PP, ha indicat que el seu partit "no comparteix el text ni el fons de la proposta perquè no té en compte l'opinió del territori".

PSC, ERC i JxCat eviten posicionar-se a favor o en contra

El PSC ha justificat la seva abstenció per "fer compatibles dos objectius": el de "respectar i garantir les festes i tradicions arrelades a tot el territori, en aquest cas, a les Terres de l'Ebre" amb el de "respectar el benestar animal i garantir que no produeix mal, tal com estableix la normativa".

ERC, per la seva banda, ha indicat com a argument per abstenir-se que ha tingut en compte "la veu de les Terres de l'Ebre", però també desitja "arribar a un consens que no obstaculitzi el debat al Parlament" de la proposició de llei, per això ha admès que hi hauria algun "vot diferenciat" entre els sus diputats.

Ester Vallès, de JxCat, ha dit que el seu grup volia "escoltar tothom", tant els favorables com els contraris a prohibir els correbous, i ha anunciat que donarien llibertat de vot i que aquesta es mantindrà a la comissió parlamentària.

Per part de Ciutadans (Cs), el diputat Matías Alonso ha 'carregat' contra el que considera "debats inútils", i ha apuntat que "no hi hauria sorpreses" amb el sentit de vot del seu grup.