Puigdemont, després del pacte PSOE-Junts: «Aquell ‘a canvi de res’ se n’ha anat a la paperera de la història»

L’expresident afirma que ja tenen els noms de l’equip internacional per verificar el compliment dels pactes

L'exvicepresident Puigdemont durant la roda de premsa al Press Club de Brussel·les per explicar l'acors amb el PSOE

L'exvicepresident Puigdemont durant la roda de premsa al Press Club de Brussel·les per explicar l'acors amb el PSOE / Albert Cadanet

Silvia Martínez

«Tal dia com avui, el 9 de novembre del 2014, Catalunya va començar un camí sense retorn. Sense renúncies, amb persistència i determinació ho aconseguirem», ha proclamat a primera hora d'aquest dijous en una xarxa social el secretari general de Junts, Jordi Turull, recordant la data de la consulta del 9-N. Després s'ha pronunciat l'expresident Carles Puigdemont parafrasejant Salvador Espriu: «Deixar de ser aquell gos mesell que llepava l'aspra mà que l'ha fermat tant de temps, i esdevenir únic senyor», i ha afegit: «És el que ens mou des que avui fa nou anys vam començar a caminar de nou».

Tot això minuts després de confirmar-se l'acord entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, un pacte que confirma un gir estratègic de la formació postconvergent. El pacte ha sigut negociat per Puigdemont en primera persona, tot i que ha sigut Turull l'encarregat d'estampar-hi la firma, ja que l'excap del Govern no ostenta cap càrrec orgànic en el partit.

Puigdemont ha comparegut exultant des d’un hotel de Brussel·les: «Avui el PSOE i Junts han subscrit un acord marc en el qual s’accepten les condicions per iniciar una negociació política en els termes que hem anat demanant i que contribueixi a la resolució del conflicte històric entre Catalunya i Espanya», ha dit des de la mateixa sala del Press Club, el centre de premsa en el qual va fer la seva primera aparició des de la capital belga tot just arribar-hi fa sis anys, i acompanyat pels set diputats de Junts al Congrés, inclosa Míriam Nogueras, així com Laura Borràs, Albert Batet i Josep Rius, entre d’altres. 

L’expresident ha carregat amb duresa contra ERC pels seus pactes amb el PSOE en la passada legislatura: «Era molt important que s’assumís la resolució del conflicte de forma diferent del que es feia aquests quatre anys. Per fer el mateix, Junts no fa falta», i ha avisat el president Pere Aragonès, sense esmentar-lo, que qui representa Catalunya és el seu Parlament. Puigdemont ha lluït haver aconseguit que l’independentisme deixi de ser considerat terrorisme per l’Europol, l’amnistia, les comissions d’investigació al Congrés del ‘Catalangate’ i l’operació Catalunya, a més dels avanços cap a l’oficialitat del català a la UE. Ha agraït l’esforç al PSOE, però ha advertit Sánchez que si vol estabilitat haurà de negociar acord a acord: «Aquell ‘a canvi de res’ se n’ha anat a la paperera de la història», ha dit.

L’acord ha acabat de cuinar-se aquesta matinada, després d’una intensa setmana de negociacions, intercanvi de papers per afinar un text legal que no deixi «fissures» de cara als possibles recursos davant el Tribunal Constitucional i que blindi també col·laboradors de Puigdemont.