Vacuna d'Hipra: Europa pot decidir la setmana vinent la seva validació

Es tractaria del pas previ a l'aprovació definitiva per a poder-se comercialitzar

Intal·lacions de la farmacèutica Hipra, a Amer.

Intal·lacions de la farmacèutica Hipra, a Amer. / David Aparicio

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La vacuna d'Hipra, ara sí, encara la recta final en la revisió contínua que està efectuant l'Agència Europea del Medicament (EMA) i està a un pas de l'aprovació definitiva. Segons ha avançat El Economista i ha confirmat aquest diari, la setmana que ve a la reunió del Comitè de Mericaments d'Ús Humà (23-26 gener) es tractarà la vacuna i es podria posar punt final al rolling review (revisió contínua), que va començar el març de l'any passat.

Si el Comitè valida la revisió, s'iniciarien els tràmits finals per a l'aprovació de la vacuna. En aquest cas, segons afirma Hipra, "l'EMA serà qui anirà establint les pautes i les dates, que encara desconeixem". D'aquesta manera, la data d'aprovació final encara és una incògnita.

Malgrat tot, la farmacèutica d'Amer fa temps que està produint grans quantitats de la vacuna i, tant bon punt rebi l'aprovació, podrà iniciar la comercialització. Cal recordar que ja té compromisos acordats, com el pacte amb la Unió Europea, qui assegura la compra de 250 milions de dosis per a catorze països. De forma paral·lela, Hipra està estudiant l'efectivitat de la vacuna contra la nova subvariant de la covid-19.

Llarga espera per a l'aprovació

L'aprovació de la vacuna, que sembla que està a punt de ser una realitat, s'ha fet esperar. D’entrada, la primera data fixada al calendari era el juny passat, però van haver de fer uns canvis per tal d’adaptar-la a les noves variants. D’aquesta manera, confiaven que estigués a punt per a la campanya de vacunació de la tardor. 

Malgrat tot, la revisió de l’Agència Europea del Medicament s’ha anat allargant perquè demanava més documentació. Segons l’última versió d’Hipra, a finals d’octubre acabaven d’entregar els últims registres i confiaven que s’aprovés el novembre, però no va ser així, i tampoc es va produir el desembre.