L’ACA destina al voltant de 254 mil euros per millorar el funcionament de 7 depuradores gironines

Es troben a les comarques de la Selva, el Gironès, l'Alt Empordà i la Cerdanya

Sessió del consell en la qual es van aprovar els convenis de sanejament.

Sessió del consell en la qual es van aprovar els convenis de sanejament. / ACA

Redacció

El consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va aprovar el dijous 10 convenis per millorar el funcionament de deu depuradores, repartides en sis comarques catalanes. D'aquestes, set depuradores es troben a les comarques gironines, concretament a la Selva, el Gironès, l'Alt Empordà i la Cerdanya. Aquests acords, que comportaran una inversió inicial superior als 130.000 euros, serviran per redactar els estudis per la localització i desconnexió de les aigües blanques que arriben als sistemes de sanejament.

Segons l'ACA la presència d'aigües d'origen no residual a les xarxes de sanejament incrementa el cabal a tractar i obliga, per una banda, a sobredimensionar les infraestructures finançades amb recursos públics i, per una altra, a operar en unes condicions que no són òptimes dels processos de depuració biològics. A més, en el cas de depuradores en servei, l'entrada d'aigües blanques pot provocar sobreeiximents i abocaments sense tractar a medi durant el temps sec.

Les aigües blanques poden tenir l'origen en la connexió al clavegueram de desguassos de fonts, safareigs, sobreeixidors de dipòsits o pèrdues de la xarxa d'abastament, regs o entrades procedents de capes freàtiques. Es tracta, doncs, d'aigua neta, que pot ser utilitzada –especialment en la situació de sequera estructural en la qual ens trobem– o bé conduïda al medi sense necessitat de tractament.

La informació sobre la detecció dels punts d'entrada i del cabal incorporat proporcionada pels estudis a realitzar servirà perquè els ens gestors competents respectius puguin adoptar les mesures necessàries per a la seva desconnexió. L'objectiu final és optimitzar el funcionament de les xarxes de sanejament en alta.

Les depuradores a Girona que es veuran beneficiades seran la de Vilabertran, amb un conveni que se subscriurà amb l'ajuntament per un import de 19.450 €; les plantes dels nuclis de Mas Altaba de Maçanet de la Selva, la Goba de Vidreres, Anglès i Caldes de Malavella, aquests acords se subscriuran amb el Consell Comarcal de la Selva amb un pressupost conjunt superior als 130.755 €; la Cellera de Ter, en aquest cas l'acord se signarà amb l'ajuntament per un import de 19.250 €; la de Medinyà, l'acord se signarà amb l'ajuntament amb un pressupost de 19.250 €; i les depuradores de Ger i Isòvol, més la del municipi de Prullans (de la província de Lleida), l'acord es farà amb el Consell Comarcal de la Cerdanya amb un pressupost de 65.450 €. Fora de les comarques gironines també es beneficiaran les depuradores de la Seu d'Urgell (Lleida), amb un pressupost de 18.300 € i el nucli de Camp-redó a Tortosa (Tarragona), amb un pressupost de 22.600 €.