Tintoreres a la Costa Brava: N'hi ha més que abans? Són perilloses?

Els experts recorden que són espècies en perill d’extinció

Una embarcació extraient del mar l'exemplar més gros de tinturera capturat

Una embarcació extraient del mar l'exemplar més gros de tinturera capturat / Associació Catalana per una Pesca Responsable

Guillem Costa

Tots els experts consultats coincideixen: "No està passant res especial". Aquesta és la reacció de la ciència davant els vídeos d'aletes a la Costa Brava que s'han viralitzat en les últimes setmanes. Al Mediterrani hi ha taurons, clar, sobretot tintoreres (Prionace glauca). Però que siguin aquí no és sinònim de perill, més aviat és una "bona notícia".

Gàdor Muntaner, oceanògrafa experta en taurons, explica el motiu de l'alegria: "Són grans depredadors marins, per tant són una espècie paraigua que regula l'ecosistema". Però matisa: "En realitat, que estiguin prop de la platja no és bon senyal per a aquell individu en concret. Són animals pelàgics que viuen en les profunditats. És a dir, que si ronden per la costa, sol ser perquè es troben febles, desorientats o tenen paràsits, per exemple".

Primer pla d'una tintorera a cap de Creus

Una tintorera, al cap de Creus. / Sotamar

Jordi Riera, director de Sotamar, una empresa d'immersió en el Cap de Creus que s'encarrega del seguiment dels taurons blaus (així es diuen també les tintoreres) a la zona, encara va més lluny: "Quan veus una tintorera, el que estàs veient és un supervivent. És un animal que al Mediterrani està en perill crític d'extinció, la seva població en aquest mar s'ha reduït un 97% en 100 anys".

Falsa amenaça

Sovint, el poc coneixement dels banyistes provoca alarmes innecessàries. En primer lloc, perquè les tintoreres no suposen cap amenaça per als humans. Segon, perquè moltes vegades hi ha confusions i el que s'està albirant no és un tauró, com va passar el passat cap de setmana a Portbou.

La gent que era a la platja va detectar dues aletes grises. Molts van sortir de l'aigua a tota pressa, per por dels suposats taurons. Al final va resultar que no eren dos animals, sinó un. I tampoc era una tintorera, com va anunciar l'alcalde del poble. "Es tractava d'una espècie semblant al peix espasa, comuna en el sud del Mediterrani, anomenada marlín del Mediterrani o agulla de pic curt (Tetrapturus belone)", assegura Riera. Altres vegades, es confon directament amb un peix espasa o amb un peix lluna.

Davant aquests episodis de "sobreactuació" que es repeteixen cada estiu, els especialistes en taurons desmunten alguns mites sobre aquest animal temut sense motius justificats.

S'estan veient més taurons prop de la platja?

Ara com ara no hi ha cap dada que ho demostri. "El que sí que hi ha és més gent i més mòbils a totes les platges". Per tant, si algú veu una tintorera i la grava, el vídeo comença a córrer i aquí comencen les faules del tipus "Alerta vermella, taurons a la costa!". "La típica observació d'una tintorera que abans era una petita notícia local ara es converteix en un vídeo viral que publiquen tots els mitjans de comunicació", critica Riera.

Hi ha més tintoreres que abans?

No. Les dades generals de la Unió Internacional de Conservació de la Naturalesa demostren que el nombre de taurons blaus, que també habiten en la resta d'oceans, s'ha reduït al Mediterrani. La sobrepesca ha posat en escac la supervivència de moltes espècies de taurons. El tauró blanc, per exemple, gairebé ha desaparegut del mar Mediterrani.

Així i tot, des de Sotamar han començat un monitoratge de tintoreres en el Cap de Creus per a conèixer els detalls de la població que s'alimenta i possiblement cria en aquesta zona. Treballen conjuntament amb la Generalitat amb l'objectiu de descriure els patrons de moviment d'aquesta espècie al canó submarí del Cap de Creus. Els exemplars que albiren es mouen per tot el Golf de Lleó (un espai delimitat al sud pel Cap de Creus i al nord per Marsella). El 2022, entre abril i setembre, van localitzar més de 60 individus: "Vam veure taurons de dos metres i mig i també cries".

Submarinistes observant una tintorera en una de les sortides de Sotamar

Submarinistes observant una tintorera en una de les sortides de Sotamar. / Sotamar

Són perilloses?

"És gairebé impossible que una tintorera mati una persona", deixa clar Muntaner per resoldre un debat "innecessari". "A més, la tintorera no té una mossegada potencial bestial, en comparació amb altres taurons", afegeix. Riera sosté el mateix: "No és una espècie perillosa". De fet, Sotamar organitza tours per observar aquesta espècie mar endins. Riera permet als assistents banyar-se amb les tintoreres i assegura que no té cap risc si es compleix amb les mesures de seguretat que imposa.

Muntaner, sobre el risc de morir devorat per un tauró, va més lluny: "És molt més probable que et caigui un llamp. Els taurons maten a 10 persones cada any. Els gossos, a 30.000".

Té sentit sortir de l'aigua?

"L'únic sentit que li veig a buidar la platja quan es detecta una aleta és per protegir l'animal i no molestar-lo, ja que segurament està desorientat", afirma Muntaner. Opina que es desallotja pel mite de la perillositat que sempre ha anat associat als taurons. Però el risc, insisteix, és "gairebé inexistent". A la platja, és molt més probable patir la picada d'una medusa o un peix aranya.

Expectació dels banyistes a la platja de sa Riera aquest dimecres pels fets

Expectació dels banyistes a la platja de sa Riera per la presència de tintoreres. / ACN - cedida Lydia Chaparro

Hi ha altres taurons al Mediterrani?

El tauró més habitual és la tintorera, una espècie que busca aigües fresques, que no siguin molt càlides, i que té una població endèmica al Mediterrani. Però també hi ha altres taurons pelàgics com la mussola vera (Mustelus mustelus), el solraig (Isurus oxyrinchus), el tauró guineu (Alopias superciliosus), el peix xovato (Hexanchus griseus). El tauró blanc gairebé està extingit al Mediterrani, mentre que el gatvaire (Scyliorhinus stellaris), una espècie que habitualment sí que s'acosta a la costa, és ara molt difícil de veure.

Subscriu-te per seguir llegint