Detenen 4 anys després un fugitiu buscat per un tiroteig a Figueres

Al detingut se l’investiga per fets presumptament constitutius de tres temptatives d’homicidi, falsificació de document públic, furt i tinença il·lícita d’armes de guerra

Portal del lloc dels fets on es podien veure les taques de sang al terra, en una imatge d’arxiu. | CONXI MOLONS

Portal del lloc dels fets on es podien veure les taques de sang al terra, en una imatge d’arxiu. | CONXI MOLONS / SERGI BATLLE. girona

Sergi Batlle

Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 11 de juliol a un dels presumptes implicats en un tiroteig que va tenir lloc a Figueres ara fa quatre anys. Els agents el van arrestar en un hotel de Salou quan l’implicat, resident a França, havia anat a passar uns dies de vacances. L’home, que ronda la trentena d’edat, estava en recerca i captura en territori espanyol i va fer saltar totes les alarmes quan es va donar d’alta a l’hotel amb la seva identitat. Se l’investiga per fets possiblement constitutius de tres temptatives d’homicidi, falsificació de document públic, furt i tinença il·lícita d’armes de guerra.

L’investigat va participar, amb dues persones més, en un tiroteig que va tenir lloc el dia 12 de setembre de 2019 a l’Avinguda Vilallonga de Figueres i que va deixar tres ferits, dos d’ells de gravetat. Tot apunta que una revenja pel control de tràfic de drogues podia haver estat la causa que va motivar els fets.

Els tres suposats autors van tirotejar amb un subfusell des de l’interior d’un vehicle presumptament robat, un BMW amb matrícula francesa, i duien, segons declaracions de les víctimes, la cara tapada amb passamuntanyes. Les víctimes eren tres veïns de la zona, tots ells familiars, i un dels quals era menor d’edat. Dos d’ells van ser traslladats a l’hospital Trueta de Girona on, després d’operar-los, van quedar ingressats en estat menys greu i estables. L’altre va ser traslladat a l’Hospital de Figueres.

Després dels fets, els autors van abandonar el vehicle a l’Avinguda Roses de Vilatenim i van fugir amb un altre cotxe, un Renault Clio, també amb placa francesa, en direcció Roses. El vehicle dels fets va ser localitzat enmig de la via d’aquest carrer, amb portes i maleter oberts, motor engegat i sense cap ocupant al seu interior.

Llibertat provisional

L’endemà de la detenció, el Jutjat d’Instrucció de Figueres va posar en presó provisional a l’investigat perquè els «fets tenen una pena previsible que excedeix àmpliament els dos anys de presó», per «indicis de criminalitat» i perquè «existeix un risc elevat de fuga», ja que el detingut té nacionalitat francesa i ja va eludir la justícia.

La defensa, en mans del despatx de Natàlia Frigola, va presentar un recurs d’apel·lació contra la interlocutòria del Jutjat argüint la falta d’indicis suficients per a vincular l’encausat amb els fets i els inexistents riscs de fugida i reiteració delictiva, posat que el detingut mai va fugir perquè no constava ordre de detenció europea i a França ningú el va requerir.

Interlocutòria anul·lada

El recurs va ser aprovat per l’Audiència Provincial de Girona que va decretar la nul·litat de la interlocutòria del Jutjat de Figueres que va deixar en llibertat immediata al detingut i va requerir al Jutjat de Figueres que dicti una nova resolució degudament motivada.

Obeint les ordres de l’Audiència, el Jutjat va deixar en llibertat al detingut, però per evitar que «eludeixi l’acció de la justícia» el va obligar a efectuar compareixences diàries de manera presencial davant del Jutjat. Aquesta interlocutòria va ser rectificada al dia següent atenint-se a les circumstàncies personals de l’investigat i dictant una compareixença quinzenal.

Davant aquesta nova interlocutòria, la defensa ha sol·licitat una compareixença mensual que segueix a l’espera de resolució.