El Trueta farà ecografies i proves a la població demà passat per a prevenir l’ictus

Per primera vegada donarà uns premis a entitats gironines pel seu treball per millorar l’atenció als pacients

Una professional sanitària fent una ecografia, l’any passat.

Una professional sanitària fent una ecografia, l’any passat. / ICS GIRONA

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta tornarà a aprofitar la commemoració del Dia Mundial de l’Ictus (29 d’octubre) per difondre els hàbits de salut que disminueixen el risc de patir aquesta afectació, que suposa la primera causa de mort en dones i la segona en homes als països occidentals. D’aquesta manera, demà passat entre les 9 h i les 14 h, al vestíbul del centre, els professionals de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia informaran sobre la malaltia, posant l’accent en la importància de la prevenció, la capacitat de detectar els senyals d’avís i la manera d’actuar en cas de patir un ictus.

Al vessant informatiu, s’hi afegirà la realització d’ecografies de Doppler per comprovar l’estat de les artèries d’aquelles persones que prèviament han demanat cita. Es tracta d’una prova no invasiva que permet calcular el flux de la sang en els vasos sanguinis mitjançant ones sonores d’alta freqüència. El resultat obtingut pot indicar un factor que predisposi a patir la malaltia.

Com a principal novetat d’aquest 2023 destaca l’entrega per primer cop dels Premis de la Unitat d’Ictus del Trueta, destinats a reconèixer aquelles propostes o projectes impulsats per entitats de les comarques gironines que contribueixen a millorar l’atenció dels pacients amb ictus, així com dels seus familiars. Cada premi té una dotació econòmica de 2.000 euros, gràcies als diners recaptats l’any passat a la marxa i cursa solidària Corre per l’ictus! Una iniciativa que consisteix a fer una cursa amb un recorregut de 10 km, amb sortida i arribada a Fontajau, que enguany està programada per al 19 de novembre.