La despesa pública en medicaments a Girona és la més baixa de Catalunya

En general ha augmentat un 13,7% en tres anys amb una despesa anual de més de 300 euros. És més elevada en homes per la prevalença de malalties cròniques com la diabetis o cardiopaties

Una farmacèutica mostra diversos medicaments en un establiment de Girona.

Una farmacèutica mostra diversos medicaments en un establiment de Girona. / Aniol Resclosa

DdG

Les darreres dades de la Central de Resultats, un instrument liderat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS) constaten que la despesa farmacèutica pública anual per consumidor a la Regió Sanitària de Girona és la més baixa de Catalunya, amb un total de 293,1 euros per persona.

La dada s’ha obtingut calculant la mitjana del cost anual dels medicaments, productes sanitarisdietoterapèutics, finançats pel sistema públic, i dispensats en oficines de farmàcia per cada usuari, entès com a persona que ha retirat algun producte en el període d’un any. A l’altra cara de la moneda hi ha Terres de l’Ebre, on la despesa és la més elevada de Catalunya, ja que s’enfila fins als 362,1 euros per persona.

Globalment, a Catalunya, la despesa farmacèutica pública per consumidor el 2022 va ser de 334,6 euros. En general, hi ha més despesa en homes (350,4 euros) que en dones (321,5 euros). La despesa farmacèutica total és de 1.839 milions d’euros i el nombre de consumidors és de 5.470.938 totals i 5.463.699 entre la població assignada.

La despesa per consumidor tendeix a augmentar amb l’edat i és més elevada en homes que en dones en tots els grups d’edat. Tot i que en general és més alta en poblacions de zones benestants, quan s’analitza per edat, es pot observar que en menors de 20 anys és més alta en població més benestant i, a partir dels 40 anys, és més alta en poblacions amb menys nivell socioeconòmic. Aquest patró s’observa tant en homes com en dones. 

Pel que fa a centres d’atenció primària, el que genera més despesa està ubicat a Barcelona, amb 489,9 euros i, el que en genera menys, està a Vic, amb 218,6 euros.

Augment en tres anys

A Catalunya, la despesa farmacèutica per consumidor entre el 2019 i el 2022 s’ha incrementat un 10,0% i la despesa total un 13,7%. També cal tenir present que el nombre de consumidors ha augmentat un 3,3% durant el mateix període. Aproximadament, el percentatge d’usuaris que han retirat alguna dispensació en alguna oficina de farmàcia es manté entre el 63% i el 71%.

 L’evolució dels resultats des de 2021 segueix la tendència prepandèmia, amb increments interanuals del 5-6%. El menor increment de despesa total el 2020 podria estar relacionat amb la disminució de l’ús d’alguns grups terapèutics en el context de la pandèmia, com els antibiòtics, antiinflamatoris no esteroidals, analgèsics, fàrmacs del sistema respiratori i preparats dermatològics.

Per altra banda, l’edat és el factor que influeix més en la despesa per pacient, però el sexe i el nivell socioeconòmic de la població de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) també tenen impacte. 

La relació amb l’edat té a veure amb la major morbiditat i segurament amb la major utilització dels serveis de salut. En grups d’edat avançada cal tenir present l’alt percentatge de persones institucionalitzades en residències geriàtriques amb nivells alts de dependència i consum de fàrmacs. La major despesa en homes i també en àrees de major privació socioeconòmica podria ser deguda a una major prevalença de malalties cròniques com la diabetis mellitus, la malaltia pulmonar obstructiva crònica, cardiopatia isquèmica o malalties cardiovasculars molt relacionades amb els hàbits de vida. 

A l’hora d’interpretar els resultats per cada equip d’atenció primària, s’han hagut de contextualitzar i analitzar segons paràmetres com l’edat, els pacients institucionalitzats en residències, l’aportació farmacèutica dels usuaris o d’altres que poden influir en la despesa, tot i que no s’especifiquen les causes de la diferència de zones.

Finalment, els imports de despesa farmacèutica es refereixen a l’aportació del CatSalut. En els productes amb recepta, l’import d’aportació del CatSalut es fa abans que s’apliquin els descomptes de facturació de les farmàcies. Els resultats no recullen la dispensació de medicació hospitalària.

El 15% de la despesa estatal correspon a Catalunya

A Espanya, la despesa anual total en productes farmacèutics i sanitaris l’any 2022 era de 12.748 milions d’euros (el 15% a Catalunya) i va augmentar respecte a l’any anterior en un 5,54%. La variació entre 2019 i 2022 va ser del 16,6 % a Espanya i del 14,2% a Catalunya. Per altra banda, el 2018, respecte a la resta de països europeus, la despesa en productes farmacèutics a Espanya (366 euros per càpita a l’any) era inferior a la mitjana, però en estratificar per tipus de finançament, en despesa pública (69%) Espanya se situava per sobre la mitjana europea. En general, l’any 2020 va tenir un comportament diferent ja que va ser un any amb poca activitat a causa de la pandèmia i les mesures implementades per al seu control com, per exemple, els confinaments i les mesures de distanciament social.

Subscriu-te per seguir llegint