Infermeres denuncien que s’han denegat vacances per la saturació

El sindicat Satse denuncia una greu crisi de personal d’infermeria als centres concertats de Catalunya

Protesta tècnics sanitaris ahir a Girona.

Protesta tècnics sanitaris ahir a Girona. / SIETeSS

DdG/ACN

El sindicat Satse ha denunciat una greu crisi de personal d’infermeria als centres del Siscat. Després de fer una enquesta als professionals durant les festes nadalenques, el sindicat ha remarcat que els resultats posen de manifest que als centres es treballa «sota mínims» i no es reforça el personal en èpoques en què la tensió assistencial és més que previsible. Segons Satse, les direccions han denegat dies de vacances i «sobrecarregat» el seu personal.

Dels centres enquestats, un 85% ha patit un augment en la càrrega de treball i un 82% ha manifestat haver-hi fet front patint manca de personal. Les infeccions respiratòries han incidit en la manca de personal degut a les baixes per malaltia (30%) i augment de pacients (26%). Un 20% també ha ressaltat les vacances del personal com a causa d’augment de la pressió assistencial.

Satse ha subratllat que les causes de l’augment de feina són «previsibles» i que «es repeteixen any rere any». Al seu parer, les direccions «se n’aprofiten de la professionalitat d’infermeres i infermers, denegant dies de descans i evitant invertir a contractar reforços».

Protesta de tècnics a Girona

Per altra banda, infermeres i tècnics sanitaris segueixen en vaga indefinida. Precisament, ahir hi va haver una manifestació dels tècnics a Girona, organitzada pel sindicat estatal de tècnics superiors sanitaris i el sindicat de tècnics d’infermeria.

Els tècnics denuncien el tracte desigual amb la resta de professionals i exigeixen al departament de Salut que resolgui les desigualtats laborals i econòmiques que pateixen. En aquest sentit, reclamen que l’acord marc es modifiqui perquè se’ls reconegui professionalment.

Al llarg d’aquesta setmana, han fet manifestacions a diversos punts de Catalunya.